Miért fontos, hogy vizet igyon és hidratált maradjon

Ahogy idén nyáron melegszik az időjárás, talán azon gondolkodsz, hogy milyen itallal tudsz hidratálódni. A víz lehetővé teszi, hogy hidratált maradj, és nem tartalmaz felesleges kalóriákat vagy adalékanyagokat. Regisztrált dietetikus csapatunk megosztja, hogy miért a víz a legjobb választás egész évben.

Miért érdemes vizet inni?

A víz létfontosságú az egészségünk szempontjából. Kulcsszerepet játszik testünk számos funkciójában, többek között a tápanyagok sejtekhez juttatásában, a salakanyagoktól való megszabadulásban, az ízületek és szervek védelmében, valamint a testhőmérséklet fenntartásában.

A víznek szinte mindig a legmegfelelőbb italnak kell lennie. Válassza ezt az olyan cukros italok helyett, mint a szóda vagy a gyümölcslé, amelyek magas egyszerű cukor- és kalóriatartalmúak lehetnek.

Miért fontos, hogy vizet igyon és hidratált maradjon

Mennyi vizet kellene inni?

A megivandó víz mennyisége az aktivitási szint, az egészségi állapot, a magasság és a testsúly, a nem és egyéb tényezők függvényében változik. Íme néhány általános irányelv az Institute of Medicine szerint:

A férfiaknak naponta 13 csésze (kb. 3 liter) víz fogyasztása ajánlott.
A nőknek naponta 9 csésze (valamivel több mint 2 liter) víz fogyasztása ajánlott. A terhes nőknek naponta 10 csésze vizet, a szoptató nőknek pedig 12 csészényit kellene inniuk.
A gyerekeknek és tizenéveseknek naponta 6-8 csésze vizet kellene inniuk. Ez is az aktivitási szinttől, életkortól, testsúlytól stb. függ.
A friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, amelyek tele vannak vízzel, szintén segít ebben a napi vízbevitelben. Az Önre vonatkozó irányelvekért kérdezze meg orvosát vagy dietetikusát, hogy mit javasol.

Jót tesznek nekem a sportitalok, ha sportolok?

A sportitalokat úgy reklámozzák, hogy növelik az állóképességet és pótolják az intenzív edzés során elvesztett tápanyagokat. De vajon szükségesek-e?

Ezek az italok elektrolitokat, például nátriumot, káliumot és kalciumot, valamint egyszerű cukrokat tartalmaznak (némelyikük cukormentes is lehet). Ezek a tápanyagok azonban általában csak nagy mennyiségben vesznek el egy órán át tartó, nagy intenzitású, vagy annál hosszabb edzés során. A sportitalok hasznosak lehetnek azok számára, akik hosszú ideig végeznek intenzív testmozgást, különösen, ha sokat izzadnak. A nem sportolók számára azonban a sportitalok egyszerűen csak egy újabb cukros ital.

A legtöbb embernek vizet, nem pedig sportitalokat kellene innia edzés közben.

A koffeines italok biztosítják a hidratálást?

A koffein olyan italokban található, mint a kávé, egyes teák, energiaitalok és üdítők. Bár előfordulhat, hogy koffeintartalmú ital fogyasztása után többet vizelünk, az ilyen italok fogyasztása nem okoz több folyadékveszteséget, mint amennyit elfogyasztottunk. A koffein azonban egyeseknél fejfájást és alvászavarokat okozhat.

Összességében a víz a legjobb megoldás a hidratáltság megőrzésére. Koffeinmentes, kalóriamentes és a legtöbb ember számára könnyen elérhető.

Jó, ha vizet tartunk az autóban?

Mielőtt a forró autóban ülő műanyag vizes palackért nyúlna, gondolja végig, mennyi ideig volt a melegben.

Ha magas hőmérsékleten tartják, a műanyag vizes palackokban lévő kémiai kötések felbomlanak. Ez növelheti annak az esélyét, hogy vegyi anyagok kerüljenek a vízbe. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) szerint ez a vegyianyag-mennyiség túl kicsi ahhoz, hogy egészségügyi problémákat okozzon, de összeadódhat.

Tartsa a palackozott vizet ugyanolyan hőmérsékleten, mint a többi élelmiszert. Kerülje a műanyag palackok forró autóban hagyását a nyári hőségben. Ehelyett tegyen egy vizespalackot a táskájába vagy az ajtó mellé, hogy kifelé menet ne felejtse el felkapni.

Lehetséges túl sok vizet inni és túlhidratálódni?

A legtöbb ember tisztában van azzal, hogy mi a kiszáradás és hogyan történik. De lehetséges-e a túlhidratáltság? Túlhidratálódás akkor történik, ha valaki nagy mennyiségű vizet iszik, ami megváltoztathatja a szervezetben lévő elektrolitok, például a klorid, a nátrium és a kálium szintjét. Ha nem iszunk elég folyadékot (dehidratáció), az olyan tünetekhez vezethet, mint a szomjúság, a kipirulás, a fáradtság és a szapora légzés. Ezzel szemben a túl sok folyadék fogyasztása (túlhidratáltság) hányingert, fejfájást, görcsöket, gyengeséget és zavartságot okozhat.

A legtöbb ember számára a kiszáradás jelenti a nagyobb kockázatot. Ha azonban aggódik a túlhidratáltság miatt, vagy annak tünetei vannak, beszéljen orvosával. Kérdezze meg egészségügyi szakembereit arról, hogy mennyi vizet kellene naponta innia.

A víz a legjobb választás az egészség érdekében

Sokféle ital közül választhatsz. A nap végén a víz az elsőszámú ital a legjobb hidratáláshoz. Fontos, hogy a személyes egészségi állapotának és aktivitási szintjének megfelelő mennyiségű vizet igyon. Próbálja ki az olyan egészséges kiegészítőket, mint a friss menta, a szeletelt uborka vagy a citromszeletek, hogy ízesebbé és változatosabbá tegye a vizét.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.