A szén egy lágy nemfém, amelyet a C kémiai szimbólummal jelölünk. Számos allotropot alkot, köztük a gyémántot, a grafitot, a grafént és a fullerént. A szén a hatodik leggyakoribb elem a földkéregben, és fekete por formájában nyerhető szerves vegyületek korlátozott oxigénellátottságú égetésével.

Mi a szén vegyjele

Hol található a szén a természetben

A földkéregben az elem különböző formái léteznek. A természetes gyémánt a kimberlit nevű ásványban fordul elő, amely általában Botswanában, Oroszországban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Dél-Afrikában és Kanadában található. Grafitkészletek Brazíliában, Kanadában, Ukrajnában, Indiában és Norvégiában találhatók. Minden élőlényben fontos alkotóelemet képez, és fosszilis maradványként is megtalálható a szénhidrogénekben és a karbonátokban.

Mikor, hol és hogyan fedezték fel a szént

A szén különböző allotropjait egyenként azonosították, mivel a természetben sok helyen léteztek. A gyémántot egy természettudós, Giuseppe Averani és egy medikus, Cipriano Targioni fedezte fel 1694-ben úgy, hogy a napfényt nagyítóval koncentrálták rá. Pierre-Joseph Macquer és Godefroy de Villetaneuse 1771-ben végezte el a kísérletet. Smithson Tennant angol kémikus azonban csak 1796-ban bizonyította, hogy a gyémánt a szén allotróp formája.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.