Milyen alakú a hold és milyen holdfázisok vannak?

A Hold, akárcsak a Föld, gömb alakú (geoid), és a Nap mindig félig megvilágítja. Ahogy a Hold a Föld körül kering, a megvilágított feléből hol többet, hol kevesebbet látunk. A holdfázisok azt írják le, hogy a Hold korongjának mekkora része van megvilágítva a mi nézőpontunkból.

Újhold: A Hold a Föld és a Nap között van, és a Hold felénk néző oldala nem kap közvetlen napfényt; csak a Földről visszavert halvány napfény világítja meg.

Fogyó félhold: Ahogy a Hold a Föld körül mozog, az általunk látható oldalát fokozatosan egyre jobban megvilágítja a közvetlen napfény.

Első negyed: A Hold 90 fokra van a Naptól az égen, és a mi nézőpontunkból félig van megvilágítva. Azért nevezzük első negyednek, mert a Hold az újhold óta a Föld körül megtett út negyedét tette meg.

Növekvő gibbusz: A megvilágított terület tovább növekszik. Úgy tűnik, hogy a Hold arcának több mint a fele napfényt kap.

Telihold: A Hold 180 fokra van a Naptól, és a mi szemszögünkből nézve a lehető legközelebb van ahhoz, hogy a Nap teljesen megvilágítsa. A Nap, a Föld és a Hold egy vonalban vannak, de mivel a Hold pályája nem pontosan ugyanabban a síkban van, mint a Föld Nap körüli pályája, ritkán alkotnak tökéletes vonalat. Amikor ez megtörténik, holdfogyatkozásról van szó, mivel a Föld árnyéka keresztezi a Hold arcát.

Milyen alakú a hold és milyen holdfázisok vannak?

Fogyó gibbusz: A Hold arcának több mint a fele látszólag napfényt kap, de a mennyiség csökken.

Utolsó negyed: A Hold a Föld körüli út újabb negyedét tette meg, a harmadik negyed pozíciójába. A Nap fénye most a Hold látható arcának másik felére is rávetül.

Fogyó félhold: A Hold arcának kevesebb, mint a fele látszik napfényt kapni, és a fény mennyisége csökken.

Végül a Hold visszatér az újholdas kiindulási helyzetébe. Most a Hold a Föld és a Nap között van. Általában a Hold a mi nézőpontunkból nézve a Nap felett vagy alatt halad el, de időnként közvetlenül a Nap előtt halad el, és napfogyatkozásban lesz részünk.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.