Miért nem romlik meg a méz?

A méz több ezer évig is eltartható lezárt edényekben – még ókori egyiptomi sírokban is találtak ilyet. A hosszú élettartam titka a méhek mézkészítési folyamatában rejlik.

Miért nem romlik meg a méz?

A gyűjtögető méhek cukros nektárt gyűjtenek a virágokról, és azt a kaptárba szállítják. Itt a méhek átadják a nektárt a többi dolgozó méhnek, amelyek többször megisszák és visszahányják a folyadékot, csökkentve annak víztartalmát. E folyamat során a méhek gyomrában lévő enzim a nektár glükózt glükonsavra – amely segít savassá tenni a mézet (pH-értéke 4 körüli) – és hidrogén-peroxidra bontja.

Miután a nektár a méhsejtekbe került, a méhek szárnyaikkal hevesen legyezik azt, hogy felgyorsítsák a víz elpárolgását. A méz alacsony víztartalma és magas savtartalma a két fő oka annak, hogy nem romlik meg – az élelmiszerek romlását okozó baktériumok nem tudnak ilyen körülmények között megélni. A hidrogén-peroxid antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik. Így a méz a hideg téli hónapokban is friss marad a méhek számára – és sokkal tovább a mi befőttesüvegeinkben.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.