Biztonságos a plazma adományozása?

A vér 55%-át a plazma, a vér folyékony része teszi ki, míg a fennmaradó 45%-ot a vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék teszik ki.

A plazma víztartalma körülbelül 92%, míg 7%-a olyan létfontosságú fehérjékből áll, mint az albumin, a gammaglobulin és az antihemofil faktor, 1%-a pedig ásványi sókból, cukrokból, zsírokból, hormonokból és vitaminokból.

A plazmának négy alapvető rendeltetése van a szervezetünkben, nevezetesen:

  • segít fenntartani a vérnyomást és a vérmennyiséget
  • a véralvadáshoz és az immunitáshoz szükséges kritikus fehérjéket szolgáltatja.
  • elektrolitokat, például káliumot és nátriumot szállít az izmainknak.
  • segít fenntartani a normál pH-egyensúlyt a szervezetünkben, ami támogatja a sejtműködést.

Minden liter plazma a gyártási folyamat előtt 200 dollárt, utána pedig 500 dollárt ér. A plazmára szorulók általában traumás, égési sérült és sokkos betegek. Továbbá a plazma szükséges a súlyos májbetegségben és többszörös véralvadási faktorhiányban szenvedő egyéneknek is. Figyelemre méltó, hogy a gyógyszeripari vállalatok is használnak plazmát olyan betegségek kezelésére, mint az immunhiány és a vérzési rendellenességek. Ezért a plazma adományozása olyasmi lehet, amit Ön is szeretne megtenni, hogy segítsen másokon. Sokakban felmerül azonban a kérdés, hogy a plazma adományozása valóban biztonságos-e.

Ki adhat plazmát?

Általánosságban elmondható, hogy a plazmadonoroknak legalább 18 évesnek kell lenniük, és legalább 50 kilót kell nyomniuk. Minden személynek két különböző orvosi vizsgálaton kell átesnie: kórtörténeti szűrésen és a fertőző vírusok vizsgálatán. A plazma adományozása előtt nagyon fontos, hogy:

  • sok vizet vagy gyümölcslevet kell inni, hogy teljesen hidratáltak legyünk.
  • jelentse be az egészségügyi személyzetnek, ha nemrégiben műtéten esett át.
  • jelezze az egészségügyi személyzetnek, ha az elmúlt 12 hónapban piercinget vagy tetoválást kapott
  • közölje az egészségügyi személyzettel, ha bármilyen gyógyszert szed

Mivel a plazma iránti igény óriási, a donorközpontok elkötelezett donorokat keresnek. Csak a két egészségügyi szűrésen való megfelelés és a negatív teszteredmények után kaphatja meg a Minősített donor státuszt.

Fontos tudni, hogy a donációs központok különösen az AB vércsoporttal rendelkezőket keresik, mivel az ő plazmájuk univerzális, és ezáltal bárkinek adható, akinek szüksége van rá. Ráadásul az AB típusú vérplazma transzfúziója azonnal elvégezhető, anélkül, hogy értékes időt pazarolnának annak megállapítására, hogy a páciens vércsoportja kompatibilis-e a vércsoportjával.

Hogyan zajlik a plazmaadományozás, és valóban biztonságos-e?

Először is, tudnia kell, hogy a plazmaadományozás teljesen biztonságos folyamat, amennyiben az IQPP tanúsítvánnyal rendelkező gyűjtőközpontokban történik, ahol a plazmaadományozást szigorúan ellenőrzött és steril környezetben, jól képzett egészségügyi szakemberek végzik. A plazmagyűjtő berendezéseket sterilizálják, és az Önnel érintkező eszközöket csak egyszer használják, hogy elkerüljék a vírusfertőzés átvitelének lehetőségét.

A plazmaadás folyamata hasonlít a véradáséhoz. Egy tűt szúrnak a karján lévő vénába. A plazmát a plazmaferezisnek nevezett eljárás során gyűjtik, és ez akár egy órán át tartó ciklusokban történik. Az első plazmaadás általában körülbelül 2 órát vesz igénybe. A plazmaferezis során a teljes vért leveszik, és a plazmát ezt követően speciális orvosi technológia segítségével választják el belőle.

Miután a plazmát összegyűjtötték, a vörösvértesteket, a fehérvérsejteket, a vérlemezkéket és a vér egyéb összetevőit steril sóoldattal együtt juttatják vissza a szervezetébe. Ez segít a szervezetének gyorsabban pótolni a véréből eltávolított plazmát. Az Ön következő plazmaadagolása körülbelül 90 percet vesz igénybe. Végül fontos tudni, hogy a plazmadonoráló központok többsége valamilyen kompenzációt nyújt a donoroknak az idejükért és erőfeszítéseikért cserébe.

Milyen gyakran adhatok plazmát?

A magánplazmaadományozó cégek többsége lehetővé teszi, hogy gyakrabban, például hetente többször is adjon plazmát, ami nem egészséges és nem is biztonságos. Ezek a cégek általában adományozásonként fizetős rendszerben működnek, és pénzügyi kompenzációt kínálnak a donoroknak.

A túl gyakori plazmaadományozás nemcsak az egészségre lehet veszélyes, hanem a plazma minőségét is rontja. Egy 2010-es tanulmány megállapította, hogy a gyakrabban és nagyobb mennyiségben adományozó emberek plazmájában jelentősen alacsonyabb volt az összfehérje-, az albumin- és más vérmarkerek aránya. Ezért azt tanácsoljuk, hogy csak 28 naponta egyszer adjon plazmát.

A plazmaadományozás fontossága

A plazma adományozása életmentő lehet a rászoruló személy számára. Míg a forrásplazma az egészséges, önkéntes donoroktól plazmaferezis útján gyűjtött plazma, addig a visszanyert plazma a teljes véradás során nyerhető, amely után a plazmát elválasztják a vér egyéb összetevőitől.

Mind a forrásplazmát, mind a visszanyert plazmát ritka, krónikus betegségekben és rendellenességekben, például primer immunhiányban, hemofíliában és genetikai tüdőbetegségben szenvedő emberek kezelésének kifejlesztésére használják. A traumák, égési sérülések és a sokk kezelésében is kulcsfontosságúak. A teljes véradományokat általában helyben, a kórházakban használják fel a műtétek vagy más orvosi kezelések során szükséges transzfúziókhoz.

 

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.