Miért esznek füvet (és kakit) a kutyák?

Kutyák. Szeressük őket, amennyire csak akarjuk, de ez nem fogja megakadályozni őket abban, hogy mindenféle sarat, csigát, követ, nem létező házi feladatot – és igen – kakit megzabáljanak. De elgondolkodtál már azon, hogy miért esznek meg néhány dolgot, amit megesznek? Például, hogy pontosan miért esznek a kutyák füvet?

Örülök, hogy megkérdezted: erre a kutyás rejtélyre több érdekes válasz is van. Legalábbis elméletek. Bár a kutyák idegtudománya egyre nagyobb kutatási terület, a tudósok még mindig nem tudják pontosan megmondani, hogy mi áll e rejtélyes viselkedés mögött.

„Az a kevés kutatás, amely ezt a kérdést vizsgálta, nem volt meggyőző” – magyarázza Dr. Emily Blackwell, a Bristoli Egyetem társállatok viselkedésével és jólétével foglalkozó előadója. „A kutyák legelésének számos hihető oka lehet – és lehet, hogy nincs egyetlen helyes válasz, hanem több is”.”

Miért esznek füvet (és kakit) a kutyák?

Ezek után melyek a működő magyarázatok arra, hogy a kutyák miért esznek füvet? Az alábbiakban összeszedtünk mindent, amit tudnod kell.

Miért esznek füvet a kutyák?

Először is, úgy gondolják, hogy a fűevés a kutyáknál a szorongás és a konfliktus jele lehet, esetleg azért, mert elnyomják a késztetést egy másik cselekvés végrehajtására.

„Ez egy kiszorító viselkedés lehet – olyasmi, ami akkor történik, amikor az állatnak ellentmondásos motivációi vannak” – magyarázza Blackwell. „Olyan ez, mint amikor a fogorvosi váróban ülünk. Lehet, hogy nagyon el akarunk menekülni, ezért valami mást csinálunk, például rágjuk a körmünket, hogy enyhítsük a szorongást”.”

Sok kutyánál azonban a fűevés lehet a szeretet hajszolásának módja is.

„Ha a gazdik reagálnak erre a viselkedésre, akkor a kutyák gyorsan megtanulják, hogy ez egy jó módja a figyelemfelkeltésnek” – mondja Blackwell.

„Igaz, hogy nem tartozik a leggyakoribb figyelemfelkeltő viselkedések közé, de kialakulhat emiatt is. És ha nem kapnak választ Öntől, akkor lehet, hogy egyszerűen csak legelésznek, mert nincs sok más dolguk”.”

De mi van akkor, ha a kutyája az előkertben lakmározik, amikor Ön nincs a közelben? Biztosan nem figyelemfelkeltő vonyítás, ugye? Sőt, lehet, hogy – csak lehet, hogy – azért, mert a kutyusod megpróbálja kiegészíteni a táplálékát.

„Egyes elméletek szerint a kutyák azért mutatják ezt a viselkedést, hogy növeljék az elfogyasztott rostmennyiséget” – mondja Blackwell. „Ez azonban csak egy elmélet. Nem vizsgálták, hogy a kutyák alacsony rosttartalmúak-e és nagyobb valószínűséggel esznek-e füvet”.

Mi a helyzet a legaggasztóbb eshetőséggel: a kölyökkutyája azért zabálja a füvet, mert gyomorrontása van? Ismét csak potenciálisan. Elméletileg ugyanis a farkasok is fogyasztanak füvet, hogy segítsenek megtisztítani a beleiket a parazitáktól.

Azonban nem valószínű, hogy a fű okozza a kutya rosszullétét. Egy 2008-as tanulmány szerint, bár a kutyák 68 százaléka rendszeresen eszik füvet, csak 22 százalékuk beteg utána. Összességében ez elég jó esély arra, hogy nem kell a kutyahányást a gyepről letakarítania.

És ha mégis megbetegednek? Nos, akkor csak hálát adhatsz, hogy nem valami még undorítóbbat ettek…

Miért esznek a kutyák kakit?

Itt mindannyian barátok vagyunk: nyugodtan bevallhatod, hogy láttad már kutyádat kakit enni – a sajátját vagy egy másik állatét.

Szerencsére Blackwell szerint nem valószínű, hogy ez ártana a kutyusodnak, kivéve, ha az ürülék egy súlyos betegséget hordozó állaté volt.

Sajnos azonban a fűhöz hasonlóan az sem teljesen világos, hogy kutyája miért esne kísértésbe, hogy beletúrjon egy szarba. A kutyaviselkedés-szakértők szerint azonban a kaki-evés az állat fiatal korban kialakult kíváncsiságából eredhet.

„A kölyökkutyák természetüknél fogva felfedező természetűek – és mindent megkóstolnak” – mondja Blackwell – „És az ürüléknek nincs olyan undorító íze vagy szaga, mint nekünk”.

De még ha nem is veszik el az ízét, akkor is előfordulhat, hogy véletlenül bátorítja kutyáját az ürülékkel való táplálkozásra, amikor éppen ezt a viselkedést próbálja megakadályozni.

„Általában ennek a viselkedésnek az a következménye, hogy a gazdik séta közben odarohannak az esetleges ürülékhez, és megpróbálnak elsőként odaérni, hogy megállítsák a kutyájukat. Ez azonban azt jelzi a kutyának, hogy az ürülék fontos a gazdának, ami növeli az értékét. Ez pedig még elszántabbá teheti a kutyákat, hogy a gazdájuk előtt elérjék” – mondja Blackwell.

„Ily módon sok kutya valójában azért eszi meg a kakit, mert a gazdája szinte kiképezte rá! Minden azon múlik, hogyan reagálnak rá.”

A lényeg: ha a parkban sétálás közben meglát egy őrizetlen kettes számú kutyát, ne az legyen az első számú reakciód, hogy odarohansz hozzá. Főleg, ha nincs kutyád (nagyon furcsán nézne ki).

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.