A meglepő tudomány, hogy miért nem fárad el a szíved, mint más izmok

A szíved egy hihetetlenül erős szerv. Naponta körülbelül 100 000-szer ver a szíve. Képzeld el, hogy egy teniszlabda összenyomásához mennyi energiára van szüksége – ez nem sokban tér el attól az erőtől, amit a szíved minden egyes dobbanásakor arra használ, hogy a vért a testedbe pumpálja. Tehát, ennyi ismétléssel naponta, miért nem ég ki?

Bár a szíved egy izom, nem egészen olyan, mint a csontokhoz kapcsolódó vázizmok – például a bicepsz és a négyfejű izmok -, amelyek a csontjaidhoz kapcsolódnak. Ez elsősorban azért van így, mert a szív szívizomból áll, amely speciális sejtekből, úgynevezett kardiomiocitákból áll. A test más izomsejtjeivel ellentétben a kardiomiociták rendkívül ellenállóak a fáradással szemben. Igaz, a kardiomiocitákat elsősorban a mitokondriumok (a sejt energiaháza) táplálják, hasonlóan a többi izmodhoz. A kardiomiociták azonban akár 10-szer nagyobb sűrűségű mitokondriumokkal rendelkeznek, ami az egekbe emeli az energiatermelésüket.

A kardiomiociták emellett úgy fejlődtek ki, hogy fokozott vérellátással rendelkeznek, mivel a közönséges izomsejteknél jobban képesek oxigént kivonni a vérből. Ráadásul a szívnek van még egy titkos fegyvere: rugalmas az üzemanyag tekintetében, képes glükóz, szabad zsírsavak és laktát fogyasztására.

Akkor miért nem minden izom szívizomsejtekből áll? Minden előnyük ellenére a kardiomiociták idegellátás nélkül húzódnak össze, így képtelenek az akaratlagos és célzott mozgásra. De amikor arról van szó, hogy folyamatosan és fáradtság nélkül verjen, a szíved úgy fejlődött, hogy ragyogóan végezze a dolgát – nincs ideje a DOMS-ra (késleltetett izomfáradtság) egy kemény edzés után. Ami szerencsés, mert amikor a szívizmaidról van szó, a pihenőnapok nem jöhetnek szóba.

A meglepő tudomány, hogy miért nem fárad el a szíved, mint más izmok

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.