A légúti szinciális (sin-SISH-uhl) vírus (RSV) egy gyakori légúti vírus, amely az orrot, a torkot, a tüdőt és a légutakat fertőzi. Az RSV fertőzött személytől származó légzőszervi cseppekkel való érintkezés (köhögés, tüsszentés vagy csókolózás) vagy a vírussal szennyezett felületek érintésével, majd a szem, az orr vagy a száj érintésével terjed. Az RSV több órán keresztül is életben maradhat kemény felületeken, például asztalokon és bölcsőkorlátokon. A vírus jellemzően rövidebb ideig él puha felületeken, például zsebkendőkön és kezeken. A gyermekek gyakran otthonon kívül, az iskolában vagy az óvodában kerülnek kapcsolatba az RSV-vel. Ők aztán továbbadhatják a vírust a család többi tagjának.

Az RSV annyira elterjedt, hogy a 2. születésnapjáig szinte minden gyermeknek volt már RSV-fertőzése. Az RSV súlyos lehet, és súlyos betegséghez vezethet mind a gyermekek, mind az idősebb felnőttek körében. Bár bizonyos csoportok, köztük a koraszülött és nagyon fiatal csecsemők (≤6 hónapos kor), a krónikus szív- vagy tüdőbetegségben szenvedők, az immunhiányos személyek és az idősebb felnőttek (65 év felettiek) fokozottan ki vannak téve a súlyos betegség kockázatának, a veszélyes szövődmények lehetősége minden korcsoportot érint.

RSV vírus tünetek

Más légúti vírusokhoz, például az influenzához (influenza) vagy a COVID-19-hez hasonlóan az RSV-fertőzés tünetei általában orrfolyás, köhögés, tüsszögés, láz, csökkent étvágy és zihálás. A tünetek általában szakaszosan jelentkeznek. Nagyon fiatal csecsemőknél az egyetlen tünet az ingerlékenység, a csökkent aktivitás és a légzési nehézségek lehetnek. Az RSV-vel fertőzöttek általában a fertőzést követő 4-6 napon belül mutatják a tüneteket. Az RSV-vel fertőzött egészséges felnőtteknek kevés tünete lehet, de ettől még átadhatják a vírust másoknak.

Az RSV-vel fertőzött személyek általában 3-8 napig fertőzőképesek, és a gyógyulás általában 1-2 hétig tart. Egyes csecsemők és a legyengült immunrendszerrel rendelkezők azonban a tünetek megszűnése után is tovább terjeszthetik a vírust, akár 4 hétig is.

Az RSV általában más szezonális légúti vírusokkal, például az influenzával együtt terjed. A COVID-19 világjárvány azonban befolyásolta az RSV szokásos terjedési mintáit, ami az utóbbi időben szokatlanabb, „szezonon kívüli” kitettségekhez és fertőzésekhez vezetett. Tekintettel a tünetek hasonlóságára és a más vírusfertőzésekkel való együttes terjedésére, csak klinikai laboratóriumi vizsgálatokkal lehet megállapítani, hogy valaki RSV-fertőzésben szenved.

Megelőzés

Az RSV terjedésének megelőzésére a legjobb módszerek a következők:

  • Fedje le a köhögést és a tüsszentést
  • Gyakran mosson kezet szappannal és vízzel legalább 20 másodpercig.
  • Kerülje a szoros érintkezést másokkal, akik betegek.
  • Kerülje az arc, különösen a szem, az orr és a száj érintését.
  • Tisztítsa meg a gyakran érintett felületeket (például a kilincseket).
  • Forduljon egészségügyi szakemberhez, ha a megfázásszerű tünetek tartósan fennállnak vagy súlyosbodnak.

A kutatók jelenleg az RSV megelőzésére szolgáló új eszközök kifejlesztésén dolgoznak, beleértve a vakcinákat és monoklonális antitesteket, amelyek meghatározott populációkat céloznak meg, beleértve a csecsemőket/fiatal gyermekeket, idősebb felnőtteket, terhes anyákat és a legyengült immunrendszerű felnőtteket.

Mi az a RSV vírus?

Kezelés

A palivizumab (pah-lih-VIH-zu-mahb) nevű vírusellenes gyógyszer a nagy kockázatú (koraszülöttként született vagy veleszületett szívbetegségben vagy krónikus tüdőbetegségben szenvedő) csecsemők súlyos RSV-betegségének megelőzésére áll rendelkezésre. A palivizumab alkalmazása azonban korlátozott, mivel csak bizonyos, a szövődmények szempontjából magas kockázatúnak ítélt gyermekeknél alkalmazható, nem segít a már súlyos RSV-betegségben szenvedő gyermekek gyógyításában vagy kezelésében, és nem képes megelőzni az RSV-fertőzést.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.