Hogy tudom megnézni, hogy milyen RAM van a gépemben

Nagyon hosszú ideig a számítógép teljesítményének javításához a leggyakoribb út a RAM frissítése volt. A RAM a „random access memory” (véletlen hozzáférésű memória) rövidítése, és gyakorlatilag a számítógép azon alkatrésze, amely nyomon követi, hogy a számítógép éppen min dolgozik. Ha a RAM korlátozott, a számítógépnek máshol kell tárolnia az aktuális információt, ami drámaian lelassíthatja a munkafolyamatokat és a betöltési időket. Ez különösen a számításigényes projektek, például a videokódolás és a kiváló minőségű művészeti alkotások esetében figyelhető meg.

Akár frissíteni szeretne, akár az egyik számítógép RAM-ját szeretné egy másikban felhasználni, segít, ha tudja, hogy milyen RAM-ot használ a rendszere. Ez most duplán igaz, mivel az Intel 12. generációs alaplapjai DDR4 vagy DDR5 RAM-ot használhatnak, és az AMD közelgő Ryzen 7000 CPU-i is DDR5-re váltanak. Van egy maréknyi módja annak, hogy kiderítsük ezt a fontos információt!

A Windows 10 és 11 rendszerben

A RAM-mal kapcsolatos alapvető információkat a rendszer Rólunk oldaláról és a Feladatkezelő Teljesítmény lapján keresztül találhat.

Íme két egyszerű módszer a Rólunk oldal eléréséhez:

  • Nyomja meg a Win + Pause/Break billentyűkombinációt.
  • Írja be a Windows Start menü keresőjébe a „Számítógépről” kifejezést

A Feladatkezelő eléréséhez itt van három egyszerű lehetőség:

  • Nyomja meg a Ctrl + Shift + Escape billentyűkombinációt.
  • Nyomja meg a Ctrl + Alt + Delete billentyűkombinációt, és válassza ki a „Feladatkezelő” lehetőséget.
  • Írja be a Windows Start menü keresőjébe a „Feladatkezelő” szót.

Ez a két módszer a legegyszerűbb nézetet nyújtja a számítógép RAM-információiról, elsősorban azt mutatja meg, hogy mennyi RAM-mal rendelkezik jelenleg, valamint néhány RAM-sebességre vonatkozó információt. Ha ez nem elegendő információ ahhoz, amit szeretne, akkor érdemes megnézni a Windows Management Instrumentation parancssori segédprogramot, vagyis a wmic-et.

A wmic használatához meg kell nyitnia egy Futtatás ablakot, ami gyorsan megtehető a Windows Start menü keresőjébe beírt „cmd” beírásával. Ha már ott van, a „wmic MemoryChip get” paranccsal tipikusan előhívhatja a keresett információkat.

A „wmic MemoryChip get” parancsban megadandó tulajdonságok átfogó készletét itt találja, de az alábbiakban le kell fednie a legtöbb RAM-azonosítási igény gyakorlati alapjait:

wmic MemoryChip get MemoryType, Capacity, Speed, Configuredclockspeed, DeviceLocator, FormFactor, Manufacturer, Serialnumber, Partnumber, MemoryType, Capacity, Speed, Configuredclockspeed, DeviceLocator, FormFactor, Manufacturer, Serialnumber, Partnumber

Hogy tudom megnézni, hogy milyen RAM van a gépemben

Ez egy táblázatot ad ki a következő információkkal, ha azok rendelkezésre állnak:

  • A MemoryType egy olyan számot jelent vissza, amely egy adott „típusú” RAM-modulhoz igazodik. A 20 azt jelenti, hogy DDR memóriáról van szó. A DDR2 a 21-es. A DDR3 a 24. DDR4 a 26. Néha előfordulhat, hogy ez 0-t mutat. Ha így van, akkor az „SMBIOSMemoryType” értéket kell használni helyette.
  • A Capacity a RAM memóriakapacitás nyers bájtértékét mutatja, így például a 8,589,934,592 egy 8 GB-os RAM-modulra vonatkozik.
  • A Speed a támogatott memóriasebesség értéke, amelyet a RAM-modul jelez, hogy támogatni tud, ami általában 800 és 3200 között van.
  • A Configuredclockspeed arra a sebességre vonatkozik, amelyre a RAM memóriája jelenleg konfigurálva van.
  • A DeviceLocator megmondja, hogy a RAM-modul a rendszer alaplapján melyik fizikai foglalatba van bedugva.
  • FormFactor a RAM-modul fizikai alakjának típusa. Ez általában a 8-as szám az asztali számítógépekben található DIMM modulok esetében, vagy a 12-es szám a laptopok SODIMM formái esetében.
  • Manufacturer a RAM-modul azonosított gyártóját jelzi. Ez néha ismeretlenként is megjelenhet.
  • A Serialnumber megadja az adott RAM-modul hardveres sorozatszámát, ami általában csak akkor fontos, ha a gyártóval való kapcsolattartás során hibaelhárítási célokra van szükség.
  • Partnumber megadja a gyártó modellszámát az adott RAM-modulhoz, ami nagyon hasznos lehet egy Google-keresés segítségével a meglévő RAM-stick azonosításához, és ahhoz, hogy újra megvásárolható-e vagy sem.
Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.