Amit a HDR-ről tudni kell

A HDR biztosítja a nagyobb és részletesebb színskálát. De mi is az a HDR, és milyen előnyei vannak? És melyik tévé a legalkalmasabb a HDR képekhez? Ebben a cikkben mindent elmagyarázunk a HDR-ről, és segítünk megtalálni a számodra legjobb tévét.

Mi az a HDR?

A HDR a High Dynamic Range (nagy dinamikatartomány) rövidítése. A HDR képek jobb minőségűek, mint a „hagyományos” SDR képek. Ez azért van, mert a HDR képek HDR formátumban készülnek és kerülnek feldolgozásra, így több információt tartalmaznak. Ez az információ színesebb és valósághűbb képet eredményez. Egy doboz zsírkrétához hasonlíthatod. A HDR több különböző zsírkrétával színezi a képet, mint az SDR. Szeretne filmeket, sorozatokat vagy játékokat HDR-ben nézni, hogy a tévéjének támogatnia kell. Erre később még visszatérünk.

Amit a HDR-ről tudni kell

A HDR előnyei

A HDR előnyei a kontrasztban és a színskálában rejlenek. A nagyobb kontraszt határozza meg, hogy mennyire lehetnek világosak és sötétek a képek. A HDR-képek nagyobb kontraszt-tartománnyal rendelkeznek, mint az SDR-tartalmak. Ugyanez vonatkozik a színskálára is. A HDR-képek finomabb színkülönbségeket mutatnak. Így például egy éjszakai jelenetben minden részletet láthat, de nappal is élvezheti egy trópusi esőerdő színes képeit. Röviden, amit a HDR-rel láthat, az közelebb áll a valósághoz, mint az SDR-képek.

Milyen tévére van szüksége a HDR-képek megtekintéséhez?

A HDR-képek nézéséhez a televíziónak támogatnia kell a HDR-t. Jelenleg a legtöbb tévé támogatja ezt, de a modellek között vannak különbségek. A HDR például egy 10 bites színmélységgel rendelkező tévénél érheti el a legjobb eredményt. Mivel egy ilyen tévé 1 milliárd színt jelenít meg, szemben egy 8 bites tévé 17 millió színével, sokkal több színkülönbséget lát. Mélyebb feketét is láthatunk egy OLED TV-n vagy egy mini LED vagy Full Array Local Dimming funkcióval rendelkező TV-n.

HDR-formátumok

Különböző HDR-formátumok léteznek, például HDR10, HDR10+, Dolby Vision és HLG. Mindegyik formátumnak vannak bizonyos tulajdonságai, és bizonyos források támogatják őket. A HDR-tartalmak sok helyen elérhetők, például Blu-rayen, de olyan streaming szolgáltatásokon keresztül is, mint a Netflix, az Amazon Prime és a Disney+. Több Xbox és PlayStation játék is elérhető HDR-ben. A HDMI 2.0b kábel támogatja a HDR10-et és a HLG-t. Ha HDR10+ vagy Dolby Vision képeket szeretne nézni, használjon HDMI 2.1 kábelt.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.