A napenergia előnyei

Minél jobban ki tudjuk használni a napenergia előnyeit, annál kevésbé fogunk függeni a fosszilis tüzelőanyagoktól. Ha otthonát napelemes rendszerrel egészíti ki, akkor kihasználhatja ezeket a napenergia-előnyöket:

1. A napenergia megújuló energiaforrás, és csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást.

A napenergia megújuló energiaforrás, ami azt jelenti, hogy soha nem fogy el. A napenergia tiszta. Nem termel szén-dioxid-kibocsátást vagy más hőt csapdázó „üvegházhatású” gázokat. Elkerüli a fosszilis tüzelőanyagok bányászatával vagy fúrásával járó környezeti károkat. A napenergia ráadásul alig vagy egyáltalán nem használ vizet, ellentétben a gőzturbinák segítségével villamos energiát termelő erőművekkel.

2. A napenergia csökkentheti otthona villanyszámláját

Egy napenergia-rendszer otthonában csökkentheti a hálózattól való függőséget, és segíthet megtakarítani a villanyszámlán. A lakossági napenergia-rendszerek egyes tulajdonosai akár még többletenergiával is rendelkezhetnek, amelyet eladhatnak a közműszolgáltatónak. Ahelyett, hogy a közműszolgáltatónak fizetnének az áramért, a lakástulajdonosok a közműszolgáltatótól kapnak fizetést. Nem biztos, hogy egy teljes napenergia-rendszert kell vásárolnia ahhoz, hogy csökkentse otthona villanyszámláját. Egyszerűen csak válasszon napelemes lámpákat, olyan lámpákat, amelyeket a Nap táplál a háza elektromos rendszere helyett, és ezzel segíthet pénzt megtakarítani.

3. A napenergiával pénzt kaphat vissza a napenergia megújuló energia kreditek (SREC) révén.

Egyes államokban napenergiával kapcsolatos megújuló energia tanúsítványokat (SREC) kínálnak. Ezek mindegyike egy megawattóra napenergiával termelt villamos energiát jelent. Az áramszolgáltatók megvásárolják ezeket a tanúsítványokat, hogy eleget tegyenek az államuk megújuló portfólió szabványának, vagyis annak a követelménynek, hogy a megújuló energiájuk egy bizonyos része napenergiából származzon. Az SREC-ket eladhatja a rendszer teljesítményéért, ami egy másik módja annak, hogy pénzt keressen a beruházásából.

4. A napelemekkel felszerelt otthonok javíthatják az otthon értékét

A lakásvásárlók valószínűleg többet fognak fizetni a napelemekkel felszerelt házakért. Figyelembe véve a napenergia előnyeit és hátrányait, a villanyszámlákon való megtakarítás és a közüzemi energiának való visszavásárlással szerzett pénz mind a plusz oszlopba számít. A lakossági napenergia-rendszerek nagyra értékeltek, és növelhetik a ház újraeladási értékét.

5. A napelemeknek alacsonyak a karbantartási költségei

A napelemeket könnyű karbantartani, mivel nincsenek mozgó alkatrészeik, amelyek idővel elhasználódnak. Csak tartsa őket tisztán és jó fizikai állapotban, hogy megfelelően működjenek. Alacsony karbantartási költségeik és 25 éves átlagos élettartamuk között könnyen megéri a pénzét, ha napelemekbe fektet.

6. A napenergia bármilyen éghajlaton képes villamos energiát termelni

A napenergia-rendszerek bármilyen éghajlaton képesek villamos energiát termelni. A napenergia egyik hátránya, hogy időjárási zavaroknak van kitéve. A felhős napok csökkentik a termelt villamos energia mennyiségét. A hideg azonban nem befolyásolja a termelékenységet. A hóesés valójában segíthet a napelemes rendszernek, mivel a hó olvadás közben megtisztítja a paneleket, a hóról visszaverődő nap pedig növeli a panelekre érkező fény mennyiségét. Az eredmény több villamos energia termelése.

A napenergia előnyei

A napenergia hátrányai

A napenergia hátrányai egyre kevesebbek, ahogy az iparág fejlődik és növekszik, méretgazdaságosságot teremtve. A technológiai fejlődés segíti a napenergia elterjedését. Íme, hogyan állnak össze a napenergia hátrányai, valamint az előnyök és hátrányok.

1. A panelek telepítésének magas kezdeti költségei

A leggyakrabban említett napenergia-hátrány, a költség, az iparág bővülésével csökken. A berendezések megvásárlásának és telepítésének kezdeti költsége nem olcsó. Mégis, ha a költségek problémát jelentenek, a lízinglehetőségek csökkenthetik a kezdeti kiadás összegét. Ha a vásárlás mellett dönt, akkor több évig kell otthonában élnie, mielőtt a rendszer megtérülne. Ez egy hosszú távú befektetés, amely jobban megfelel az ingatlantulajdonosoknak, mint a bérlőknek.

2. A napenergia tárolása drága

A napenergia hátrányai közül az energiatermelés átmeneti visszaesése a rossz időjárás idején. Az alacsony napenergiájú napok azonban az akkumulátor-technológia fejlődésének köszönhetően kevésbé hatnak. A napenergia tárolására szolgáló régi technológiát, például az ólomsavas akkumulátorokat alternatívák váltják fel. A lítiumion-akkumulátorok nagyobb teljesítményt kínálnak alacsonyabb költségek mellett. A nikkelalapú akkumulátorok rendkívül hosszú élettartamúak. Az új technológiák, mint például az áramlásos akkumulátorok, méretarányos és tartós energiatárolást ígérnek.

3. A napenergia nem minden tetőtípuson működik

Nem minden helyiségben működnek jól a napelemek. A tájolás számít. Ha a tető nem a nap felé néz, nem tud elég napenergiát gyűjteni. A nap felé néző tetők általában jobban működnek, mint a lapos tetők.

Az olyan tetőfedő anyagok, mint az aszfaltzsindely, a fém és a cserép megkönnyítik a napelemek telepítését. Ha a helyiség más anyagból készült, a telepítés drágább lehet. Az energiatakarékos tetőket részben az teszi energiatakarékossá, hogy képesek a napelemeket megtámasztani.

4. A napelemek a napfénytől függenek

Nyilvánvaló, hogy a napelemeknek napfényre van szükségük az áramtermeléshez. Éjszaka nem fognak áramot termelni, amikor világításra van szükség, és viharok és borús napok idején nem lehetnek hatékonyak. A napelemes rendszerének akkumulátorokra van szüksége, ha azt tervezi, hogy teljes mértékben a napenergiától függjön otthona energiaellátása.

Az akkumulátorok a rendszer egyik legdrágább elemei. A napelemekkel ellentétben ezek elhasználódnak, és gondos karbantartást igényelnek az élettartamuk meghosszabbítása érdekében. A szélenergia és a napenergia összehasonlítása során a szélenergia éjszaka és viharok idején is termel áramot, amíg elegendő szél fúj. Sokan mindkettőt használják lakossági rendszerekben.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.