Mi okozza a vashiányt és hogyan lehet tudni, hogy Önnél is fennáll-e

Ha megmagyarázhatatlan fáradtsággal vagy gyengeséggel küzd, és a kiváltó okot keresi, talán azon gondolkodik, hogy az alacsony vashiány lehet-e a bűnös.

„A vas egy alapvető ásványi anyag, amely számos fontos folyamatot segít a szervezetnek végrehajtani” – magyarázza Dr. Zuleikha Tyebjee, a Houston Methodist alapellátó orvosa. „A vas egyik leglényegesebb szerepe az, hogy segít az egészséges vér előállításában és fenntartásában.”

A vasra a hemoglobin, a vörösvértestekben található fehérje kialakulásához van szükség, amely az oxigén szállításáért felelős az egész szervezetben. Ez egy fontos feladat, így könnyen belátható, hogy a vashiányos állapot milyen következményekkel járhat.

„Az alacsony vasszint azt eredményezheti, hogy a szövetek és szervek nem kapnak elegendő oxigéndús vért, amit vashiányos vérszegénységnek nevezünk” – mondja Dr. Tyebjee. „A vashiány gyakran csak enyhe tüneteket okoz, de – ha nem diagnosztizálják és nem kezelik – befolyásolhatja az ember életminőségét, és bár ritkán, de akár súlyos egészségügyi probléma jele is lehet.”

Ami azonban nem ritka, az a vashiány gyakorisága, különösen a nők körében. Az Amerikai Családorvosi Akadémia szerint a nők 12-20 százaléka szenved vashiányos vérszegénységben.

Hogy pontosan kinek kell leginkább aggódnia, hogyan lehet megmondani, ha az alacsony vasszint tüneteit tapasztaljuk, hogyan néz ki a vashiány kezelése – Dr. Tyebjee mindent elmagyaráz.

Miért fordul elő vashiány?

„A vas természetesen jelen van számos ételben, amit megeszünk, és a szervezetünk elraktározza azt, amire nincs azonnal szükségünk” – mondja Dr. Tyebjee. „Ezek a raktárak azonban számos okból kifogyhatnak”.

A vashiány lehetséges okai közé tartoznak:

  • Erős menstruációs ciklusok
  • Terhesség, akár azért, mert a szervezet több vért termel a növekvő baba ellátásához, akár azért, mert a szülés során vérveszteséget szenved a szervezet
  • Csökkent vasfelszívódási képesség, ami bizonyos egészségügyi állapotok (cöliákia, gyulladásos bélbetegség, H. pylori-fertőzés) vagy fogyókúrás műtét miatt lehet.
  • Alacsony étrendi vasbevitel
  • Krónikus vérzés a gyomor-bélrendszerben.

„A vérveszteség általában az alacsony vasszint leggyakoribb oka” – mondja Dr. Tyebjee. „Egyes okok súlyosabbak, mint mások, ezért fontos, hogy komolyan vegyük ezt a hiányt, ha a kiváltó okot kell azonosítani és kezelni.”

Hozzáteszi, hogy minden terhes nő ki van téve a vashiány kockázatának, ezért a terhesvitaminok gyakran tartalmaznak vasat. Még így is fontos, hogy a terhesség különböző szakaszaiban az orvossal együttműködve ellenőrizzük a hiányt, ha esetleg további pótlás válik szükségessé.

Melyek a vashiány jelei?

A legtöbb esetben a vashiány csak enyhe tüneteket okoz – ha egyáltalán vannak tünetek.

Ha azonban a kimerülés folytatódik és vashiányos vérszegénységgé alakul, a tünetek gyakorisága és súlyossága is fokozódhat.

Az alacsony vashiány tünetei közé tartozhatnak:

  • Fáradtság
  • Gyengeség, különösen fizikai aktivitás vagy testmozgás közben
  • ingerlékenység
  • Fejfájás
  • Mellkasi fájdalom vagy légzési nehézség
  • Szokatlan sóvárgás, például a jégkrémek után.
  • Nyugtalan láb szindróma

„Értesítse orvosát, ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja” – javasolja Dr. Tyebjee. „Szerencsére az alacsony vasszint tesztelése olyan egyszerű, mint néhány vérvizsgálat elvégzése.”

Hogyan diagnosztizálják és kezelik a vashiányt?

Ha alacsony vasszint gyanúja merül fel, a vashiány diagnosztizálása vagy kizárása fizikális vizsgálattal, a kórtörténetére vonatkozó kérdésekkel és néhány vérvizsgálattal kezdődik.

A vasszint ellenőrzésére számos véralapú vizsgálat használható, többek között a ferritin (a vasat tároló fehérje) és a transzferrin telítettség (a vasat a vörösvértestekbe szállító fehérje) mérése. E fehérjék alacsony szintje vashiányos vérszegénységre utal.

„Egyes esetekben előfordulhat, hogy a személynek nincsenek tünetei, de a rutinvérvizsgálat során, amikor látjuk a teljes vérkép (CBC) eredményeit, észrevesszük a lehetséges hiányt” – teszi hozzá Dr. Tyebjee. „A vasspecifikus vérvizsgálatokkal aztán megállapítjuk, hogy valóban fennáll-e a hiány.”

A vashiány orvoslása az okától és súlyosságától függ. A vastabletták gyakran az első lépést jelentik, de bizonyos esetekben a vastartalmú multivitaminok is elegendőek lehetnek.

„Az orális vaspótlás biztonságos, olcsó és hatékony módja a vashiányos vérszegénység legtöbb esetének kezelésére” – mondja Dr. Tyebjee. „Általában körülbelül hat hónapos szedést vesz igénybe a vasraktárak normalizálódása. A tartósabb hiányok, például fogyókúrás műtétek esetén a vaspótlást hosszú távon kell szedni”.

Kezelőorvosa ajánlja az Önnek legjobban megfelelő szájon át szedhető vastípust, valamint ütemtervet és tippeket ad a vas hatékony szedéséhez.

Az is fontos, hogy megtudja, miért volt alacsony a vasszintje. A hiány bizonyos okai esetén a vaspirulák önmagukban soha nem lesznek elegendőek. És bár ritkán, de néha súlyos egészségügyi állapot jele lehet.

„Néha tudjuk, miért lehet valaki hiányos – terhesség, erős menstruációs vérzés vagy a vas felszívódásának csökkentésének ismert oka” – magyarázza Dr. Tyebjee. „Amikor azonban az ok nem egyértelmű, további vizsgálatokra van szükség annak megállapításához, hogy van-e valamilyen alapprobléma. Soha nem szeretnénk például diagnosztizálatlanul hagyni a gyomor-bélrendszeri vérzést”.

Mi okozza a vashiányt és hogyan lehet tudni, hogy Önnél is fennáll-e

Ha krónikus vagy alattomos kiváltó ok áll fenn, annak azonosítása és kezelése kritikus mind az általános egészségi állapot, mind a vashiány hosszú távú kezelése szempontjából.

Milyen ételeket érdemes enni vashiány esetén?

A legtöbb amerikai számára nem okoz gondot a vas bevitele az elfogyasztott élelmiszerek révén – olyannyira, hogy az étrend módosítására általában nem is gondolnak úgy, mint a vashiány kezelésére szolgáló stratégiára.

Ennek ellenére biztosan nem árt, ha gondoskodsz arról, hogy az étrendedet optimalizáld a vasbevitel szempontjából, akár hiányos vagy, akár nem.

A magas vastartalmú élelmiszerek közé tartoznak a következők:

  • Sovány húsok, kagylók és szárnyasok
  • Vassal dúsított reggeli gabonafélék és kenyerek
  • A legtöbb bab-, lencse- és borsófajta
  • Diófélék és magvak, beleértve a mandulát, a napraforgómagot és a földimogyorót.
  • Bizonyos gyümölcsök, például aszalt aszalt szilva, aszalt őszibarack és aszalt szilvalé.

„A vas az általunk elfogyasztott élelmiszerek nagy részében jelen van, és mint említettük, a szervezetünk elraktározza azt későbbi felhasználásra is” – magyarázza Dr. Tyebjee. „Emiatt a legtöbb embernek – még azoknak is, akik nem esznek húst – nincs szüksége vaspótlásra, hacsak nincs olyan egészségügyi problémájuk, amely csökkenti a vas felszívódását vagy vérzést okoz.”

És még egy utolsó fontos pont: ha még mindig aggódsz a vasszinted miatt, fontos, hogy konzultálj orvosoddal, mielőtt kipróbálnál egy vaskiegészítőt – vagy akár egy vasat tartalmazó multivitamint -, mivel a túl sok vas bevitele maga is problémákat okozhat.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.