Az ok, amiért az úszástól pisilni kell

Az úszás egy remek, alacsony terhelésű testmozgás, ezért sokan a rendszeres fitneszprogramjuk részévé teszik. De ha elég időt töltesz a vízben, észreveheted, hogy a hólyagod aktívabbnak tűnik, mint amikor a szárazföldön vagy. Egy tanulmány szerint egy 110 000 gallonos medence nagyjából 8 gallon vizeletet tartalmaz. A vízben való elmerülés hirtelen fokozza a késztetést?

Kiderült, hogy a válasz igen. Ennek oka az úgynevezett merülési diurézis, ami azt jelenti, hogy a szervezet megnöveli a vizeletkibocsátást a vízbe merülés hatására. A véredények összeszűkülnek, és a vért a belső szerveidhez szállítják. Ez megemeli a vérnyomást, ami fokozhatja a vesék aktivitását, mivel a szervezet folyadékot akar kibocsátani, hogy kompenzálja az artériás változásokat. A végeredmény: a pisilési kényszer.

Az ok, amiért az úszástól pisilni kell

A vesék a víznyomásra is reagálhatnak, amely megnőhet, ha mélyebbre merülsz. Ismét megnő a vérnyomás, és a veséi több folyadékot szűrnek ki.

A merülési vízhajtás hideg vízzel fokozódik, ami inkább a nyílt testekben, mint a fűtött medencékben okoz problémát – bár egyszerűen a hosszú ideig tartó medencében tartózkodás is okozhat normális vizelési igényt. Az idegek is hatással lehetnek. Rengeteg olimpiai úszó vallotta már be, hogy medencében pisilt.

Az egy dolog, hogy egy sportolói örökséget kockáztatva pisilni kell. Más kérdés, hogy csak úgy elmegy-e, miközben egy barátja föld feletti medencéjében játszik egy uszodai nudlival. Ha muszáj, akkor menjen? Nyílt vízben ez nem igazán kérdés. Rengeteg távúszó engedi el magát. Egy uszodában a válasz már bonyolultabb. Bár a vizeletben van némi baktérium, ez általában nem elég ahhoz, hogy Ön vagy mások megbetegedjenek, különösen, ha a medencét klórral kezelik. Ez inkább a jó modorról szól. Mivel meglehetősen udvariatlan dolog arra kényszeríteni másokat, hogy a medencevíz és a saját teste ürülékének keverékében úszkáljanak, valószínűleg meg kellene keresnie a mosdót.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.