Meghalhatnak-e a növények öregségükben?

A szobanövény vészhelyzetekben legtöbbször a tulajdonos a hibás. A túlöntözés, a víz alá helyezés és az elégtelen napfény biztosítása gyakori tényezők, amelyek miatt a növény rosszabbul nézhet ki. De ha azt veszi észre, hogy hirtelen romlik az egészségi állapota, miután évekig életben tartotta szobai zöld növényét, felteheti magának a kérdést: Meghalhatnak a növények öregségükben?

Az élő dolgoknak van lejárati idejük, és ez alól a növények sem kivételek. Még ha osztatlan figyelmet szentelünk is nekik, és tökéletes környezetben ápoljuk őket, előbb-utóbb természetes okokból elszáradnak és elpusztulnak. De a növényeknek sokkal tovább tart, amíg elérik ezt a pontot, mint az állatoknak.

Meghalhatnak-e a növények öregségükben?

A házi aranyhaladdal ellentétben a monstera nem hagyja abba a növekedést, ha elér egy bizonyos kort. A szobanövények ehelyett „határozatlan növekedésen” mennek keresztül, ami azt jelenti, hogy ideális körülmények között tovább nőnek és érnek.

A fajtól függően ez évtizedekig – vagy egyes esetekben évszázadokig – is eltarthat. A Föld legrégebbi cserepes növénye egy 1775-ben ültetett tüskés cikád. A vadon élő növények még ennél is tovább élhetnek, mint például Methuselah, a 4850 éves kaliforniai bristlecone fenyő. Az egynyári növények kivételt képeznek ez alól a tendencia alól; ezeknek merev élettartamuk van, amely mindössze egy év után véget ér.

Idővel még a legkedvesebben gondozott növények is romlani kezdenek. Évekig tartó virágzás után sejtjeik nem tudnak regenerálódni, ami gyenge vízmegtartáshoz, hervadó levelekhez és végül elhaláshoz vezet. De csak kevés növény él elég sokáig ahhoz, hogy elérje ezt a szakaszt. A túlnyomó többség olyan okok miatt pusztul el, mint a nem megfelelő gondozás, kártevők és betegségek.

Ha azt veszi észre, hogy szobanövénye rosszul néz ki, és kevesebb mint egy évtizede van meg, valószínűleg nem az öregség a hibás. Mivel a növények növekedése sosem áll meg, életük során mindig át kell őket ültetni nagyobb edényekbe. Ez legyen az első lépés, amit fontolóra kell vennie, ha egy növénye már több éve ugyanabban a cserépben van.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.