Miért olyan drága a palackozott víz?

Bármelyik fogyasztó, akinek van folyóvize, foghat egy poharat, odamehet a csaphoz, és fél liter ivóvizet tölthet magába. Ha ugyanezt a fél liter egy előre csomagolt Evian vagy Dasani palackban vásárolja meg a boltban, akkor akár 300-500 forintot vagy még többet is költhet. Miért olyan drága tehát a palackozott víz? És mitől drágábbak egyes márkák, mint mások?

Bármilyen palackozott víz esetében a kényelemért és az ízért – vagy legalábbis az utóbbi illúziójáért – fizet. Lehet, hogy valaki jobban szereti, ha egy hideg palack készen áll az ivásra, mint a csapból folyó, kissé langyos víz. Vagy az emberek aggódhatnak a települési forrásból származó víz minősége miatt. Mindkét esetben a vízpalackozók megragadják a lehetőséget, hogy alternatívát kínáljanak, amelyért felárat kell fizetni.

Miért olyan drága a palackozott víz

Az, hogy mennyivel drágább, a palackozótól és a vízforrástól is függ. A Reader’s Digest szerint a csomagolási és reklámköltségekkel rendelkező gyártók hajlamosak ezeket a költségeket a fogyasztókra hárítani. A bolti márkás víz valószínűleg nem rendelkezik nagy reklámköltségvetéssel, így valószínűleg olcsóbb lesz, mint a reklámokat kiváltó névmárkás víz ládái.

A költségek a víz hamisításának módjával is összefügghetnek – de nem mindig. Egyes márkák egyszerűen közforrásokból származó vizet csomagolnak, és a fogyasztók többé-kevésbé szűrt csapvízért fizetnek, amelynek palackján egy gleccser szép képe látható. Mások lépéseket tesznek a víz tisztítására, vagy az íz érdekében elektrolitokat adnak hozzá. Egyesek, mint például a Fidzsi-szigetek, felárat számítanak fel a viszonylag „tiszta”, magánvízforrásból származó, igen, a Fidzsi-szigetekről származó víz miatt. Ezeket a szállítási költségeket áthárítják Önre.

A palackozott víznek a szövetségi felügyelet költségei is jelentkeznek. Mivel fogyasztásra szánják, az iparágat az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) szabályozza. Az ügynökség előírja a víz minőségét és ellenőrzi a beszerzést. Ha egy palackozó azt állítja, hogy a víz kútból vagy forrásból származik, a fogyasztók ésszerűen biztosak lehetnek abban, hogy ezek az állítások igazak. Az FDA olyan határértékeket is megállapít, amelyek figyelembe veszik a víz szállításának módját. A csapvízben a csövek miatt akár 15 ppb ólomtartalom is lehet, míg a palackozott vízben legfeljebb 5 ppb.

Tényleg megéri? Néhány embernek biztosan. A csapvíz ritkán veszélyes, mivel a kórokozók elpusztítása érdekében feldolgozáson esett át. Mégis, egy lakossági vízvezetékrendszer elméletileg befolyásolhatja az ízeket. Ahogyan a vízforrásban lévő ásványi anyagok is.

A palackozott víz drága, aminek megalapozott okai vannak. Hogy ezek indokoltak-e, vagy egyszerűen csak rossz ízt hagynak a szájában, az csak Önön múlik.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.