Miért társul Ámor a Valentin-naphoz?

Néhány Valentin-napi hagyomány az év bármelyik napján romantikusnak számít, mint például vörös rózsát adni a kedvesednek, vagy főzni neki egy finom ételt. De hacsak nem február 14-én van, egy fegyverrel hadonászó, meztelen baba képei általában nem keltenek meleg és kellemes érzéseket. Ámor furcsa figurának tűnhet a Valentin-napi kártyákon, de a szerelemhez és a romantikához fűződő kapcsolata évszázadokra nyúlik vissza.

Mielőtt pufók, szárnyas kerub lett volna, Ámor félelmetes istenség volt. Az eredeti görög istent, Erószt jóképű fiatalemberként ábrázolták. Anyjához, Aphroditéhoz hasonlóan őt is a szerelemmel és a vággyal hozták összefüggésbe, de a háború istenére, Árészre is hasonlított, akit néha apjának tulajdonítottak.

Híres íját és nyilait nem csak ártalmatlan párkeresésre használta: Egyetlen csapás is képes volt áldozatait fékezhetetlen – és néha nem kívánt – vágyakozással felemészteni. Ezt a hatalmat gyakran inkább büntetésként, mint ajándékként használta. Amikor Apollón megsértette, a bosszúszomjas Erósz a nyilával elérte, hogy az isten beleszeressen a szűzies naiádba, Daphne-ba. A lány nem akart tőle semmit, de a férfi könyörtelen volt. A mítosz azzal ér véget, hogy Daphne apja fává változtatta, hogy megvédje Apollón közeledésétől.

A Kr. e. 4. századra Eros – vagy Ámor, ahogy a rómaiak ismerték – képe már enyhült. Az emberek egy kevésbé agresszív szerelmi istent akartak, és az Aphrodité/Vénusz engedelmes fiaként betöltött szerepének hangsúlyozása egy módja volt annak, hogy infantilizálják őt. Ahogy a figura személyisége egyre gyermekibbé vált, a művészi ábrázolásokon egyre fiatalabbnak tűnt, és a hellenisztikus korban teljesen átalakult fiatal férfiból rózsás arcú csecsemővé. Ezt az ártatlan képet évszázadokkal később olyan reneszánsz festők erősítették meg, mint Caravaggio és Nicolas Poussin.

Miért társul Ámor a Valentin-naphoz?

Hogyan lett tehát egy római isten a katolikus szentek napjának kabalája? A legendák ellenére, amelyek a Valentin-napot az ókori római Lupercalia ünnepéhez kötik, a két ünnepnek valószínűleg semmi köze egymáshoz. Az ünnep talán két Szent Valentin tiszteletére rendezett ünnepnapként jött létre, akik mindketten mártírok voltak. A nap február 14-re esett, ami a középkorban egybeesett a tavasz kezdetével Nagy-Britanniában. Geoffrey Chaucer 1375-ben megjelent „A foulok parlamentje” című versében romantikus évszakként emelte ki ezt a dátumot (legalábbis a madarak számára). Ezt írta: „Mert ezt küldték Seynt Valentyne napján, / Mikor minden foul odajön, hogy párját császkálja”.

A középkorban és a reneszánsz korszakban mind a Valentin-nap, mind pedig a kerub Cupido egymástól függetlenül a romantikus szerelemmel társult. Így amikor a 18. és 19. században a Valentin-nap népszerű hagyományává vált a kártyaváltás, Ámor természetesen belekeveredett. A szerelem istene megjelent a szeretetnyilvánításokhoz kapcsolódó Valentin-napokon, és amikor a Hallmark 1913-ban tömegesen kezdett kártyákat gyártani az ünnep alkalmából, még inkább mindenütt jelen volt. Ma már szinte lehetetlen februárban úgy ellátogatni egy drogériába, hogy ne találkozzunk a repülő kisgyerekkel.

Nem Ámor az egyetlen Valentin-napi hagyomány, amely az ókori Görögországig nyúlik vissza. A mitológia szerint Aphrodité alkotta meg az első vörös rózsát, amikor megkarcolta magát egy fehér rózsa tüskéjén, és a virágot azóta is a szenvedéllyel és a szerelemmel társítják.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.