Miért társul Ámor a Valentin-naphoz?

Miért társul Ámor a Valentin-naphoz?

Néhány Valentin-napi hagyomány az év bármelyik napján romantikusnak számít, mint például vörös rózsát adni a kedvesednek, vagy főzni neki egy finom ételt. De hacsak nem február 14-én van, egy fegyverrel hadonászó, meztelen baba képei általában nem keltenek meleg és kellemes érzéseket. Ámor furcsa figurának tűnhet a Valentin-napi kártyákon, de a szerelemhez és a romantikához fűződő kapcsolata évszázadokra nyúlik vissza.

Mielőtt pufók, szárnyas kerub lett volna, Ámor félelmetes istenség volt. Az eredeti görög istent, Erószt jóképű fiatalemberként ábrázolták. Anyjához, Aphroditéhoz hasonlóan őt is a szerelemmel és a vággyal hozták összefüggésbe, de a háború istenére, Árészre is hasonlított, akit néha apjának tulajdonítottak.

Híres íját és nyilait nem csak ártalmatlan párkeresésre használta: Egyetlen csapás is képes volt áldozatait fékezhetetlen – és néha nem kívánt – vágyakozással felemészteni. Ezt a hatalmat gyakran inkább büntetésként, mint ajándékként használta. Amikor Apollón megsértette, a bosszúszomjas Erósz a nyilával elérte, hogy az isten beleszeressen a szűzies naiádba, Daphne-ba. A lány nem akart tőle semmit, de a férfi könyörtelen volt. A mítosz azzal ér véget, hogy Daphne apja fává változtatta, hogy megvédje Apollón közeledésétől.

A Kr. e. 4. századra Eros – vagy Ámor, ahogy a rómaiak ismerték – képe már enyhült. Az emberek egy kevésbé agresszív szerelmi istent akartak, és az Aphrodité/Vénusz engedelmes fiaként betöltött szerepének hangsúlyozása egy módja volt annak, hogy infantilizálják őt. Ahogy a figura személyisége egyre gyermekibbé vált, a művészi ábrázolásokon egyre fiatalabbnak tűnt, és a hellenisztikus korban teljesen átalakult fiatal férfiból rózsás arcú csecsemővé. Ezt az ártatlan képet évszázadokkal később olyan reneszánsz festők erősítették meg, mint Caravaggio és Nicolas Poussin.

Hogyan lett tehát egy római isten a katolikus szentek napjának kabalája? A legendák ellenére, amelyek a Valentin-napot az ókori római Lupercalia ünnepéhez kötik, a két ünnepnek valószínűleg semmi köze egymáshoz. Az ünnep talán két Szent Valentin tiszteletére rendezett ünnepnapként jött létre, akik mindketten mártírok voltak. A nap február 14-re esett, ami a középkorban egybeesett a tavasz kezdetével Nagy-Britanniában. Geoffrey Chaucer 1375-ben megjelent „A foulok parlamentje” című versében romantikus évszakként emelte ki ezt a dátumot (legalábbis a madarak számára). Ezt írta: „Mert ezt küldték Seynt Valentyne napján, / Mikor minden foul odajön, hogy párját császkálja”.

A középkorban és a reneszánsz korszakban mind a Valentin-nap, mind pedig a kerub Cupido egymástól függetlenül a romantikus szerelemmel társult. Így amikor a 18. és 19. században a Valentin-nap népszerű hagyományává vált a kártyaváltás, Ámor természetesen belekeveredett. A szerelem istene megjelent a szeretetnyilvánításokhoz kapcsolódó Valentin-napokon, és amikor a Hallmark 1913-ban tömegesen kezdett kártyákat gyártani az ünnep alkalmából, még inkább mindenütt jelen volt. Ma már szinte lehetetlen februárban úgy ellátogatni egy drogériába, hogy ne találkozzunk a repülő kisgyerekkel.

Nem Ámor az egyetlen Valentin-napi hagyomány, amely az ókori Görögországig nyúlik vissza. A mitológia szerint Aphrodité alkotta meg az első vörös rózsát, amikor megkarcolta magát egy fehér rózsa tüskéjén, és a virágot azóta is a szenvedéllyel és a szerelemmel társítják.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.