Mi a különbség a kemény és a lágy víz között?

„Ó, nekem kemény a vizem” – mondhatja valaki egy kissé unalmas partin, és Ön talán bólint, mintha értené a helyzet súlyosságát. Aztán elgondolkodhat: Kemény a vizem? Milyen következményekkel jár ez? Iható-e a víz? Milyen hamar hagyhatom el ezt a partit?

Mi a különbség a kemény és a lágy víz között?

Tehát mi is pontosan a „kemény” víz, és miben különbözik valójában a „lágy” víztől? Továbbá, mi számít csak sima víznek?

A keménységet az határozza meg, hogy a víz milyen ásványi anyagokat tartalmaz a víz forrása következtében. A porózus kőzetek közelében található talajvíz például több ásványi anyagot tartalmaz, míg a gleccserekből származó vízben szinte semmi sincs. Ha a víz nagy mennyiségű kalciumot és magnéziumot vesz fel a csapba jutás során, akkor kemény vízről beszélünk. Az egészségügyi hivatalok a keménységet gyakran a kalcium-karbonát literenkénti milligrammnyi mennyiségének mérésével állapítják meg. Az amerikai geológiai intézet szerint 60 mg/l alatt a lágy, 120 mg/l-ig a közepesen kemény, 121-180-ig pedig a kemény víz. A 180 felettit nagyon keménynek tekintik.

Káros? Nem, de bosszantó hatásai lehetnek. A kemény víz biztonságosan iható, sőt, még előnyös is lehet annak, aki ásványianyag-hiányos. De ugyanez a víz túl keménynek bizonyulhat tisztítási célokra, különösen zuhanyzáskor: Az ásványi anyagok irritálóan hathatnak a bőrre és a hajra, és megfosztják azt az olajoktól. A szappan lemosását is megnehezítheti, mivel az ásványi anyagok csökkentik a habzást és növelik a szappanos vízkőlerakódást.

Nem csak a hajad és a bőröd: A kemény víz a vízvezetékekben is vízkőlerakódáshoz vezethet. És létrehozhatja az üvegáruk mosása után látható ásványi foltokat. Általánosságban elmondható, hogy nem ideális.

A lágy víz viszont többnyire mentes ezektől az ásványi anyagoktól, így sokkal kisebb valószínűséggel okoz problémát a bőrének, a vízvezetékeknek vagy a felületeknek. Ezért van az, hogy egyesek olyan vízlágyító berendezéseket telepítenek, amelyek az ásványi anyagoktól úgy szabadulnak meg, hogy azokat gyantagyöngyökkel csapdába ejtik, és nátriumra vagy káliumra cserélik.

Ez nem tökéletes megoldás: A nátriumbevitelre odafigyelő embereknek számolniuk kell az ivóvízben lévő nátrium szerény mértékű növekedésével. De az emberek többsége inkább a lágy vizet tartja jobbnak, mint az ásványi anyagokkal teli vízkészletet. Mivel kevesebb vízre van szükség a szappanhoz és a mosószerekhez, az energiafelhasználás is csökkenhet.

(Ne számítson arra, hogy a zuhanyrózsaszűrők sokat segítenek az ásványi anyagokkal: Ezek a szűrők általában eltávolítják a klórt és az általános szennyeződéseket, de nem túl hatékonyak a kemény vízzel szemben, hacsak nem említik külön).

De mi a helyzet az igazi kérdéssel: Van-e ízbeli különbség? Ez egy erősen szubjektív kérdés, de ha a kalcium mennyisége 100 ppm (parts per million) felett van, akkor valószínűleg észreveszi, hogy valami nem stimmel. Ez egy újabb ok arra, hogy fontolóra vegye a vízkészlet lágyítását.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.