Miért betegszenek meg többen télen?

Bár az év bármely szakában el lehet kapni vírusos betegséget, a tél a jelek szerint a betegségekkel teli időszakot hozza el. Az influenza elleni védőoltásokat általában a szezonális terjedés miatt adják be; anekdotikusan találkozhat olyan emberekkel, akik „megbetegedtek valamivel” vagy „elkaptak egy bogarat”.

Gyakran gondolunk arra, hogy a hideg időjárás miatt az emberek a lakásokba húzódnak, mint a megfázás és az influenza terjedésének egyik fő okára, de vajon ez az egyetlen ok? Vagy van valami más oka is?

Miért betegszenek meg többen télen?

Bár kétségtelenül igaz, hogy a több időt a lakásban töltött idő közelebb hozhatja Önt másokhoz, és ezáltal növeli a fertőzés átadásának kockázatát, más tényezők is szerepet játszanak. A National Institutes of Health szerint az influenzasejtek lipid (vagy zsíros) bevonata magasabb hőmérsékleten hajlamos folyékonnyá válni, ami kevésbé stabil és átvihetővé teszi. Hidegebb időben azonban a lipidhártya érintetlen marad, ami lehetővé teszi, hogy a vírus szilárdabb és tartósabb legyen. Amikor a légutakkal érintkezik, a bevonat feloldódik, és elkezdi megfertőzni a gazdatestet.

Nem ez az egyetlen módja annak, hogy a vírusok hasznot húzzanak a hűvösebb hőmérsékletből. A tél azt is jelenti, hogy a levegőben kevesebb a páratartalom, mind a beltérben, mind a szabadban. A kevesebb nedvesség azt jelenti, hogy a vírusok messzebbre jutnak, és tovább maradnak a levegőben anélkül, hogy vízmolekulákhoz kötődnének. A kevesebb beltéri szellőzés szintén áporodott levegőhöz és tartósan megmaradó, elhúzódó baktériumokhoz vezethet.

Mi a helyzet a fiziológiai okokkal? Lehetséges, hogy a hideg időjárás hatással lehet immunrendszerünkre. A The Journal of Allergy and Clinical Immunology című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy a hőmérséklet csökkenésével az orrban lévő immunvédelem kevésbé lesz hatékony, bár csak négy alanyt vizsgáltak, és nem vontak le határozott következtetéseket. Abban sincs általános konszenzus, hogy pusztán a hideg befolyásolja-e immunrendszerünket. Bár lehetséges, hogy a testhőmérséklet ingadozása befolyásolhatja a betegségekkel szembeni védekezőképességünket, ha vizes hajjal megyünk ki a szabadba, vagy pólóban nyúlunk a postáért, nem valószínű, hogy ez a betegség kialakulásában jelentős szerepet játszik.

Bár a tél megnövelheti annak kockázatát, hogy elkapjunk valami kellemetlen betegséget, az egészség megőrzésének általános elvei továbbra is érvényesek. A gyakori kézmosás segíthet csökkenteni a baktériumok terjedését, akárcsak a felületek rendszeres fertőtlenítése; próbáljuk meg elkerülni, hogy használati eszközöket vagy ivópoharakat osszunk meg másokkal. A védőoltások szintén csökkenthetik a fertőzés kockázatát.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.