Mik azok az elektrolitok, és miért van rájuk szükségünk?

Edzés után egyesek a sima víz helyett olyan sportitalokhoz nyúlnak, mint a Gatorade vagy a Powerade. Ezek az italok azzal büszkélkednek, hogy tele vannak elektrolitokkal, amelyekről úgy gondolják, hogy a megerőltető tevékenység után pótlásra szorulnak. (Vagy, ha lehetünk tapintatlanok, egy hasmenéses rohamot követően.)

De mik is pontosan az elektrolitok, és valóban szükség van-e a szervezetünknek arra, hogy feltöltsük őket?

A Cleveland Clinic szerint az elektrolitok egy gyűjtőfogalom, amely olyan anyagokat jelöl, amelyek számos folyamatban segítik a szervezetet, beleértve a kémiai reakciókat és a folyadékegyensúlyt. Nevüket arról kapták, hogy vízben feloldódva pozitív vagy negatív elektromos töltéssel rendelkeznek. Ezek a töltések összehúzzák az izmokat és szabályozzák a hidratációs szintet.

Mik azok az elektrolitok, és miért van rájuk szükségünk?
A nátrium, a magnézium, a kálium, a kalcium, a klorid, a foszfát és a bikarbonát mind elektrolitnak minősülnek. Túl sok (hyper-) vagy túl kevés (hypo-) mindegyikből reakciót válthat ki a szervezetből, beleértve a gyengeséget, izomösszehúzódásokat, fáradtságot vagy zavartságot.

Az elektrolitokat általában egészséges táplálkozással dúsítjuk. Bármilyen egészségügyi állapot vagy probléma befolyásolhatja az elektrolitszintet, amelyet az egészségügyi szolgáltató vérvizsgálattal mérhet. Általában az elektrolitok egyensúlyát a megerőltetés és az izzadással járó folyadékveszteség borítja fel. Az alkoholfogyasztás is okozhat kiszáradást.

Ha tehát elvesztette az elektrolitokat, meg kell próbálnia pótolni azokat? A Harvard School of Public Health szerint az elektrolitok kimerülése általában egy vagy több órás megerőltető testmozgás után következik be. Egy mérsékelt futópadon való kocogás vagy súlyzós edzés után nem valószínű, hogy rossz hatással lenne rád. Csak akkor érdemes megfontolni a gyors pótlást sportitallal, ha hosszabb időn keresztül jelentősen izzadsz, különösen, ha az ital sok cukrot tartalmaz.

A sima víz általában a legjobb bármilyen gyomorpanasz esetén is. A sportitalokban lévő cukor potenciálisan ronthatja a gyomortüneteket. Ezekben az esetekben egy elektrolitital, például a Pedialyte jobb választás lehet, és csak akkor, ha a tünetek hosszan tartó folyadékvesztést okoznak.

A lényeg? Hacsak nem folytat komoly, intenzív sporttevékenységet, vagy nincs valamilyen egészségügyi problémája, valószínűleg nem kell aggódnia az elektrolitok miatt.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.