A hideg vízzel való zuhanyzás előnyei

Ha valakinek azt mondják egy tévéműsorban vagy filmben, hogy vegyen hideg zuhanyt, az esetek 99 százalékában azért van, mert az illető túl kanos, és (szó szerint) le kell nyugodnia. Hogy ez valóban így van-e, azt nem erősítették meg – kiderült, hogy a legtöbb tudósnak jobb dolga is van, mint a péniszhűtést tanulmányozni -, de az igaz, hogy rengeteg valódi előnye van annak, ha aláveted magad egy hideg zuhanynak… persze csak ha el tudod viselni.

Az első jó ok a hideg zuhanyra az, hogy felébreszt. Itt most nem a reggeli kávéra gondolunk; tényleg felébredsz tőle. A jeges, 40 fokos víz permetének hatására noradrenalin, azaz noradrenalin szabadul fel az idegrendszeredben. A noradrenalin segít az agyadnak felébredni, és növeli a fókuszálóképességedet, ezért van az, hogy a hideg vízzel való lefröcskölés megszünteti az álmosságodat, és hiperéberré tesz.

A hideg vízzel való zuhanyzás előnyei

A hűvös zuhany természetesen a testedre is hatással van. Ez egy igazi sokk a rendszernek – konkrétan a keringési rendszernek. „A hideg nagyon megrázza a szervezetet, mert a tested úgy reagál, hogy megpróbál felmelegedni [a normál testhőmérsékletre]” – magyarázza Dr. Anthony Rossi, a Memorial Sloane Kettering Rákközpont bőrgyógyásza és sebésze.

A hideg hatására a bőr felszínéhez közeli erek összehúzódnak, ami hatékonyan szigetel, hogy lassítsa a hőveszteséget, de számos más hatása is van. „Az [ér] érszűkület alapvetően oda irányítja a vért, ahol szükséged van rá, vissza a szívbe” – mondja Rossi. „A szívfrekvencia megnő, hogy több vért pumpáljon a tüdőn keresztül, hogy oxigénnel lássa el, és az oxigéndús vért küldje ki, hogy újra felmelegítse a testedet.”

Az érösszehúzódásnak azonban vannak olyan előnyei is, amelyek túlmutatnak azon, hogy megakadályozzák a halálra fagyást. Mivel a hideg összehúzza ezeket a felszíni ereket, csökkenti a fájdalmat, a duzzanatot és a gyulladást, ezért az emberek hideg borogatást tesznek a fájdalmakra és rándulásokra. Ugyanezen okból kifolyólag ez egy rendkívül hatékony lehűlési technika is edzés után, ezért egyes sportolók jégfürdőt vesznek teljesítményük után.

A hidegzuhanyoknak még több mentális előnye is lehet. Egyes kutatások szerint az, hogy a testedet hideg víznek tedd ki, segíthet a depresszióban és csökkentheti a szorongást, így még ha a hideg zuhany kilátásba helyezése stresszel is vagy bosszant, nos, lehet, hogy valóban segíthet abban, hogy jobban érezd magad.

Még ha a forró zuhanyozás olyan jó érzés is, érdemes megfontolni, hogy a legközelebbi alkalommal, amikor esedékes a fürdés, hűvösen tartsd a dolgokat. Igen, valószínűleg minden másodpercét utálni fogod, de a tested és az elméd is hálás lehet utána.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.