Meddig tart a barnulás, és hová tűnik el?

Sokunknak van egy furcsa rögeszméje, hogy nyáron lebarnulunk, és mindent kockáztatunk azért, hogy néhány árnyalattal sötétebbek legyünk, még akkor is, ha ez a bőrünk végleges károsodását jelenti. Ami elég vad dolog, ha figyelembe vesszük, hogy a barnulás mennyire ideiglenes. De hogyan is működik a barnulás, és valójában meddig tart a barnaság?

Lényegében, ha elég időt töltesz a napon, a tested elkezdi hívni a melanocitáknak nevezett sejteket, amelyek a bőr legkülső rétegében, a hámban találhatók. Ezek a melanociták ezután egy sötét pigmentréteget, a melanint pumpálják ki, hogy megvédjék a bőr mélyebb rétegeit a napsugárzás okozta károsodástól. Egyszerűen fogalmazva, a barnaság nem más, mint egy csomó extra pigment (melanin), amely a bőr legkülső rétegében telepszik meg.

Meddig tart a barnulás, és hová tűnik el?

Az élet körforgásának köszönhetően a bőrsejtek, beleértve a melaninnal borítottakat is, folyamatosan cserélődnek (egyes becslések szerint a felhám körülbelül 27 naponta teljesen megújul). E regenerálódási folyamat során a melaninnal átitatott sejtek – amelyek ismét a felhám felső rétegében húzódnak meg – hét-tíz napon belül természetes módon hámlani kezdenek. Amint ez a folyamat elkezdődik, és ha távol maradsz a naptól, a barnaságod fokozatosan el fog halványulni.

Ami pedig azt illeti, hogy hová tűnik a napbarnított bőr, nos, mindenhová. Egy 2011-es tanulmány szerint a legtöbb ember élete során testsúlyának nagyjából a felét bőrpelyhekben veti le, amelyek az otthonunkban lebegnek, a kanapéba fúródnak, és a levegőben sodródnak, amit belélegzünk (és csak úgy, soha többé nem vagyok hajlandó belélegezni).

Ha azt szeretnéd, hogy a barnaságod körülbelül egy hétnél tovább tartson, akármilyen ellentmondásosnak is hangzik, a néhány naponta történő gyengéd hámlasztás – például borotválkozás előtt használj hámlasztó Prep Scrubot – segíthet megőrizni a napcsókolta bőr ragyogását, mivel a bronzos bőr tetején lévő elhalt hámsejtek mattnak és általában véve fakóbbnak tűnhetnek a barnaságodtól. Vagy egyszerűen csak felkenhetsz egy kis bronzosítót, ami amúgy is a legbiztonságosabb módja annak, hogy egy kis színt kapj.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.