Mi a fene van a körmeim alatt?

Amikor még kisfiú voltam, bevertem a hüvelykujjam egy autó ajtajába. Az a köröm egy héttel később leesett, és egy agyszerű bőrrészletet fedett fel, amely egyszerre kápráztatta el fiús énemet és rémített meg minden normális felnőttet, akinek volt szerencséje meglátni. És most, közel két évtizeddel később, úgy döntöttem, hogy egyszer s mindenkorra kiderítem, mi is történt valójában az eltűnt körmöm alatt. Lássunk hozzá…

Kiderült, hogy a körmünk alatti bőr nem sokban különbözik a testünk bármely más részén lévő bőrtől (de 10 éves koromra esküszöm, hogy furcsán néz ki, feltehetően azért, mert el van rejtve az elemektől). A bőrünk többi részével ellentétben azonban a köröm alatti bőr a köröm aljához tapad, és tele van idegekkel, amelyek a kezünknek a mindennapi feladatok elvégzéséhez szükséges extra érzékelést biztosítják. „Többnyire azért nagyon érzékeny ez a bőr, mert rengeteg idegvégződésre van szükségünk ott, hogy segítsen nekünk az érintésnél” – magyarázza Anthony Rossi bőrgyógyász.

Bár ez a legtöbbször hasznos, az ezt a területet ért trauma rendkívül fájdalmas, ami jó ok arra, hogy elkerüljük, hogy a hüvelykujjunkat – hogy egy véletlenszerű példát hozzak ki a semmiből – egy autó ajtajába csapjuk. Az extra idegek azonban nem az egyetlen ok, amiért a körmök alatti bőr hajlamosabb a fájdalomra – ezt a bőrt gyakran a sérülések utáni bőséges nyomás is érinti. „Klasszikusan, ha kalapáccsal ütjük meg az ujjunkat, akkor vérzik a köröm alatt” – magyarázza Marc Leavey háziorvos. „Ezután ez a vér kitágul ebbe a beékelődött helyre, ahol tényleg nincs hely, hogy bármi is kitáguljon”. Az eredmény? Intenzív, lüktető fájdalom.

Úgy tűnik, hogy a nyomás enyhítésének legjobb módja, ha valahogyan nyílást hozunk létre magán a körömön, de ez egyáltalán nem az a fajta dolog, amivel otthon meg kellene próbálkoznod. Ha a lüktetés nagyon erős, forduljon orvoshoz.

 

Mi a fene van a körmeim alatt?

Bár a körmök alatti bőr nem számít semmi különösnek, az ott lent élő baktériumok azonban igen. Egy tanulmány szerint, míg a kéz más területein több száz (néha több ezer) baktérium él, a körmünk alatti területen ujjhegyenként több százezer baktérium található. A kutatók szerint ez azért történik, mert a bőr és a köröm közötti tér biztosítja mind a fizikai védelmet, mind a nedvességet, ami tökéletes környezetet teremt a baktériumok szaporodásához. A tér emellett szinte áthatolhatatlan a legjobb baktériumölő eszközeinkkel szemben: Szappan.

A fentieket szem előtt tartva tegyen meg mindent, hogy megtisztítsa azokat a részeket, amelyeket elérhet – különösen, ha Ön is azon 23 százaléknyi férfi közé tartozik, akik bevallottan úgy vágják a körmüket, hogy közben rágják azokat. Tényleg nem akarod, hogy a baktériumorgia a körmödről a szádba vándoroljon.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.