Miért érzed magad fáradtnak az autózástól?

Autóutak során nem ritka, hogy a sofőrök átnéznek, és látják, hogy az utasok elaludtak, fejük finoman az ajtóablaknak ütközik. A sofőrök néha azon kapják magukat, hogy az álmosság ellen küzdenek. És ez nem csak a távolsági kamionosokra jellemző: Még egy délutáni, egynapos út is elősegítheti a bóbiskolást.

Miért érzed magad fáradtnak az autózástól?

Miért válik az autós utazás hajlamossá arra, hogy álmos szemű háncsokká váljunk, akiknek koffeinre vagy bömbölő zenére van szükségük ahhoz, hogy éberek maradjanak?

A Sleep.org szerint az álmos vezetés gyakran összefügg az „autópálya-hipnózissal”, amely olyan járművezetőkre és utasokra használt kifejezés, akiknek csökken a figyelmi igénye, ha kiszámítható és monoton útvonalon haladnak. Országúti utazások esetében ez azt jelentheti, hogy hosszabb ideig az autópályán maradnak anélkül, hogy ellenőrizni kellene a kijáratokat, vagy navigálni kellene a mellékutakon jelenlévő, néha trükkös utakon.

A kiszámíthatóság elősegíti az álmosságot, vagy akár a transzszerű állapotot. Néha azon kaphatja magát, hogy egy útszakaszt úgy tett meg, hogy nem sok mindenre emlékszik belőle. És minél hosszabb a kihívás nélküli vezetés, annál álmosabbak vagy fókuszálatlanabbak lehetnek a vezetők.

Az országúti utazások is beleeshetnek az ember természetes cirkadián ritmusába a fokozott álmosság szempontjából – jellemzően a kora reggeli órákban és a délutáni órákban. Egy reggel 8 órakor kezdődő és délután 2 óráig tartó közúti utazás során például a jármű utasai fáradtak lehetnek mind a rutinszerű autópálya-körtől, mind a nap későbbi szakaszában várható álmosságtól.

Van néhány korlátozott kutatás arról is, hogy az autó mechanikája hogyan befolyásolja az ember éberségi szintjét – konkrétan arról, hogy a mozgó autó rezgései hogyan pihentetik az agyat és a testet.

Bár ez egy lehetséges magyarázat, annyi bizonyos, hogy a vezetés közbeni mentális ingerek hiánya elősegítheti a fáradtságot. Ez pedig halálos lehet, mivel a Betegségellenőrzési Központ (CDC) becslése szerint évente akár 6000 halálos balesetet is okozhatnak az álmos vagy figyelmetlen sofőrök. Az amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal becslése szerint évente több mint 100 000 balesetben vesznek részt olyan emberek, akik az ébren maradásért küzdenek.

A biztonság megőrzése érdekében a legjobb, ha szüneteket tartunk, sofőrt váltunk, és felelősségteljesen használjuk a koffeint az éberség elősegítése érdekében. Az olyan „trükköknek”, mint a rádió felhúzása vagy az ablak lehúzása, soha nem bizonyították be, hogy valódi hatásuk lenne.

Ha csupán álmos utas vagy, a kockázatok a kissé fájó nyakon kívül nem sok kockázatot jelentenek. Élvezze a pihenést.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.