Miért izzad annyira a fenekem nyáron?

„Rengeteg súrlódási hő keletkezik, amit a feneked dörzsölődése okoz” – egy bőrgyógyász.

Vitathatatlanul semmi sem olyan kellemetlen, mint a mocsári fenék – vagy egyszerűbben fogalmazva, egy ultra izzadt repedés. Sajnos nyár közepén nincs sok beleszólásod a nyirkos ügybe, de Anthony Rossi bőrgyógyásznak van néhány tippje, hogyan kezeld a nedvességet odalent. Lássunk neki a dolognak! (Bocsánat.)

Miért izzad annyira a fenekem nyáron?

Először is nézzük meg, miért válik az a terület minden nyáron gőzölgő mocsárrá. „A gátterület egyike azoknak a helyeknek a testen, amelyek jobban izzadnak, mint mások” – magyarázza Rossi. „A tudomány nem tudja pontosan, hogy ez miért van így, de az biztos, hogy itt nincs nagy szellőzés, és sok a súrlódási hő, amit a fenékpofák egymáshoz dörzsölődése okoz.” Az sem segít, hogy a gát területén található, apokrin mirigyeknek nevezett verejtékmirigyek sűrűbb és büdösebb izzadságot is termelnek.

Ami még rosszabb, az állandóan izzadt repedés dominóhatást okozhat, és igen, ez tényleg olyan rossz, mint amilyennek hangzik. „A fenékpofák közé szorult izzadság lehetővé teszi a baktériumok és az élesztőgombák elszaporodását, ami végül egy rossz esethez vezethet, amit a bőrgyógyászok pruritus ani, vagyis intenzív anális viszketésnek neveznek.” Jééééééééééééééééééééééé!

Szerencsére a megoldás olyan egyszerű, mint a baba pelenkájának előkészítése – szó szerint. Rossi azt javasolja, hogy használjunk cink-oxid pasztát (lényegében pelenkakiütés elleni kenőcsöt), hogy csillapítsuk a hosszú ideig tartó nedvességnek való kitettség (és persze a gyakori alsóneműcsere) okozta irritációt. Az sem árt, ha eltávolítjuk a területen lévő szőrzetet: Ha elég sok van belőle, az megreked az izzadságban, és elég kellemetlen szagot eredményez.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.