Miért van a kutyáknak farka?

Hazaérsz a munkából, és mielőtt még átlépnéd a küszöböt, a kutyád olyan energikusan csóválja a farkát, hogy nyilvánvaló, ez a nap legszebb része.

Nem tévedsz, ha feltételezed, hogy a kutyád örül, hogy lát téged: A kutyák a farkukkal csóválják a boldogságot, ahogyan a behúzott farok is jelezheti a félelmet. Ahogy az Amerikai Kennel Klub elmagyarázza, a kommunikáció a kutyafarkak egyik legfontosabb funkciója, és ezek a mozdulatok elárulhatják nekünk, ha kedvencünk dominánsnak vagy alárendeltnek érzi magát. A kutyáknak a végbélnyílásuk mindkét oldalán két végbélzsákjuk van, amelyek az egyes kutyákra jellemző szagot árasztanak. Amikor a kutya csóválja a farkát, akkor az ezeket a mirigyeket körülvevő izmokat is összeszorítja, és szagjeleket küld messzire és messzire. Ha a kutya kevesebb figyelmet akar magára vonni, akkor a farkát lehajtva és egyenletesen tartja. (A végbélzsákokban lévő különleges illatanyagok azt is megmagyarázzák, hogy a kutyák miért szaglásznak állandóan egymás fenekét.)

Miért van a kutyáknak farka?

De nem ez az egyetlen ok, amiért a farok létfontosságú függelék a kutyák számára. Nekünk ott vannak a karjaink, hogy segítsenek egyensúlyozni és könnyebben mozogni – a kutyáknak pedig a farkuk. „Azzal, hogy a kutyák a farkukat szándékosan egyik vagy másik oldalra lendítik, a testük bármilyen dőlésével ellentétes irányba, a kutyák megtartják az egyensúlyukat, hasonlóan ahhoz, ahogyan a cirkuszi kötéltáncosok használják az egyensúlyozó rudat” – mondta Dr. Matthew McCarthy, állatorvos és a New York-i Juniper Valley Állatkórház alapítója a Reader’s Digestnek.

A hideg éghajlatról származó fajták, például a szibériai huskyk és az alaszkai malamutok szintén képesek összegömbölyödni és arcukat bozontos farkukba dugni a melegség érdekében.

Ezek a tényezők a kutyák farkának levágása ellen szóló érvek mellett szólnak, és egyes szakértők úgy vélik, hogy a rövidebb farok negatívan befolyásolhatja a kutyák kommunikációs képességét. Ha azonban kedvencének már van dokkolt farka – vagy természetes bobtailja, mint például sok ausztrál juhászkutyának -, ne aggódjon. Az Amerikai Állatorvosok Szövetsége szerint általában nincs bizonyíték arra, hogy a rövid farkú kutyák „fizikailag vagy pszichológiailag hátrányos helyzetűek” lennének.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.