Miért van néhány teherautónak extra kerekei?

Ha egy olyan dömper mellett halad el, amelynek néhány gumiabroncsa az út felett lebeg, és látszólag semmit sem csinál, azt hiheti, hogy pótkerekek. Bizonyos értelemben azok is, de nem azért szerelték fel őket, hogy a defektes gumiabroncsok pótlására szolgáljanak.

Miért van néhány teherautónak extra kerekei?

Ehelyett, ahogy a Jalopnik beszámol róla, ezek a kerekek azért vannak ott, hogy segítsenek elosztani a súlyt, amikor a jármű nehéz terhet szállít. Alapvetően speciális tengelyekhez vannak rögzítve, úgynevezett tag- vagy emelőtengelyekhez, amelyeket a teherautó-vezetők szükség esetén automatikusan leengedhetnek (jellemzően rugók vagy légzsákok segítségével). Egyes járművek, például a dömperek és a betonkeverők, még olyan extra tengelyekkel is rendelkezhetnek, amelyek a teherautó tetején nyugszanak, és a teherautó mögött az útra bonthatók. Ezek a vonótengelyek ugyanezt a célt szolgálják.

Könnyebb rakományok esetén a járművezetők behúzzák a póttengelyeket, hogy a kerekek ne szenvedjenek felesleges kopást. Ezzel némi pénzt is megtakaríthatnak: A jármű tengelyeinek száma az egyik tényező azon tényezők közül, amelyeket gyakran használnak az útdíj mértékének kiszámításakor.

Amint azt a HowStuffWorks elmagyarázza, a tengelyek száma alapján határozzák meg azt is, hogy egy járműnek mekkora lehet a megengedett súlya. Ezek a törvények államonként eltérőek, de vannak bizonyos tendenciák közöttük. Egyetlen tengely például általában nem viselhet többet körülbelül 20 000 fontnál; egy tandemtengely gyakran 34 000 font körül maximalizálódik; és így tovább. (Ismétlem, ezekben a korlátozásokban elég nagy a szórás, és számos kivétel is van.) Ha a teherautók rendszeresen túllépnék a súlyhatárokat azáltal, hogy nem használják ki a plusz tengelyeiket, akkor nem csak a saját túlterhelt kerekeikre nehezedne extra nyomás – az alattuk lévő utakat is elhasználhatják.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.