Tényleg 30 percet kell várni evés után az úszással?

A „ne lakj jól kenyérrel” mellett az egyik legelterjedtebb felnőtt figyelmeztetés a gyerekeknek, hogy evés után 30-60 perccel ne menjünk úszni. A részletek homályosak, de egyesek szerint ez azzal jár, hogy gyomorgörcsöt kapunk, mert a vér a karjainkba és a lábainkba pumpálódik, nem pedig a gyomrunkba, vagy éppen ellenkezőleg – a szervezet az emésztéshez szükséges vért a karjainkból vagy a lábainkból vezeti el, ami arra késztet, hogy elsüllyedjünk a medencében.

Tényleg 30 percet kell várni evés után az úszással?

De vajon igaz ez? Tényleg akár egy órán át kell ülnöd egy hot dog elfogyasztása után, mielőtt úszol?

A Duke Health szerint az elmélet nem állja meg a helyét. Bár az evés átirányítja a vért a bélrendszeredbe, ez nem elég ahhoz, hogy megzavarja a függelékeid működését. Az úszóknál előfordulhat egy kisebb görcs, de semmi olyan, ami veszélyeztetné őket.

A bizonyíték? Soha egyetlen fulladásos halálesetet sem tulajdonítottak annak, hogy evés után túl hamar úsztak volna. Egyes állóképességi úszók még az úszás közepén is fogyasztanak energiát adó ételt.

Egy dolog van, amit úszás előtt ihatsz, ami növelheti a fulladás kockázatát, ez pedig az alkohol. A CDC szerint az alkohol a vízi rekreációval kapcsolatos halálesetek akár 70 százalékában is szerepet játszhat. További okok közé tartozik az úszni nem tudás, a medencék körüli biztonsági kerítés hiánya és a mentőmellény használatának elmulasztása.

Lehetséges, hogy ez a mítosz egy 1908-as cserkész kézikönyvből származik, amely arra figyelmeztet, hogy az úszóknak várniuk kell az evés után, mielőtt a vízbe ugranak. A hiedelem az volt, hogy az emésztés és az erőkifejtés valahogy versenyezne egymással a vérért és az oxigénért, és a szervezet görcsölne. Mint sok jó szándékú orvosi tanács a századfordulón, ez sem állja meg a helyét.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.