Valójában a gargalizálás a helyes módja a szájvíz használatának?

Sajnálom, itt nincs idő a fantáziadús bevezetőre. Kötelességünk azonnal tudatni veled, hogy a gargalizálás hazugság. Ha a fogaidat a lehető legegészségesebben szeretnéd megőrizni – márpedig ha egyáltalán veszed a fáradságot, hogy szájvizet használj, akkor valószínűleg így is teszel -, akkor azonnal hagyd abba a gargalizálást, és kezdj el kavargatni.

„A szájvíz szájban való kavargatása biztosítja, hogy a folyadék minden fogat elérjen” – mondja Vince Vargas, az Advanced Family Dentistry munkatársa. „A gargalizálás nem sokat tesz a kavargatáshoz képest. Mindig is azt mondtam a pácienseimnek, hogy suhogtassanak.” Ha szkeptikus vagy, gondolj a gyakorlatban. Amikor öblöget, az arcizmait használja arra, hogy erőteljesen szétnyomja a szájvizet. Ez nem csak azt biztosítja, hogy az összes fogat bevonja, hanem segít a szájvíznek a fogak közé is bejutni, így minden egyes fogat teljes egészében bevonja – magyarázza Vargas.

Valójában a gargalizálás a helyes módja a szájvíz használatának?

Most gondolj a gargalizálásra, amikor a szájvizet a torkod hátsó részébe öntöd, és kilélegezve buborékok formájában felemelkedik a folyadék. Hacsak nem használsz hatalmas mennyiségű szájvizet, a folyadék szintje még a hátsó zápfogaidig sem emelkedik fel. Amikor gargalizálsz, a buborékok jó eséllyel soha nem érik el az elülső fogaid hátsó részét – de még ha el is érnék, a szájvíz csak a fogaid belsejébe jut el, és csak a legkönnyebb érintést adja. Ez közel sem elég nyomás ahhoz, hogy lecsapja a laza lepedéket vagy az ételmaradékokat, amelyeket a fogkefe esetleg kihagyott, amit a suhintás megtesz. Nem véletlenül írják a legkelendőbb márkák a termékek címkéjén található használati utasításokban, hogy a felhasználóknak a szájvízzel kell suhogtatniuk.

Nem arról van szó, hogy a gargalizálás teljesen haszontalan; elősegíti a száj hátsó részének és a nyelvnek az egészségét, amelyeket ritkán látogat meg a fogkefe. Segít a rossz lehelet csökkentésében is (bár a rossz leheletet nem gyógyítja). Őszintén szólva, talán a legjobb, amit tehetsz, ha kombinálod a kettőt, a kavargatást és a gargalizálást – csak győződj meg róla, hogy 30 másodpercig kavargatsz, hogy a szájöblítés teljes mértékben kiaknázza előnyeit. Ezután köpd ki, és már mehetsz is tovább.

Hmm? Ó, azt tervezted, hogy szájvíz használata után kiöblíted a szádat, hogy eltűnjön a kellemetlen íz a szádból? Azt a kellemetlen ízt, ami remek szagú leheletet biztosít, és egy ideig a fogaidon kell maradnia, hogy a lehető legjobban tisztítson, ahelyett, hogy azonnal lemosnád? Igen, ne csináld ezt! Istenemre, ember, ha már ennyi fáradtságot veszel a szájvíz használatára, használd helyesen.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.