Akkor is korpásodhatok, ha kopasz vagyok?

Kopaszon korpásodni durván igazságtalannak tűnik, mintha az első ősz hajszálak megtalálása után még mindig pattanásod lenne. Nem is tűnik úgy, hogy lehetségesnek kellene lennie, de mégis lehetséges – akár akarva, akár akaratlanul vesztetted el a hajad. „Vannak, akik egész felnőttkorukban korpásodással küzdenek” – mondja Dr. Rajani Katta, a Katta Dermatológia munkatársa. „Soha nem hallottam még arról, hogy a genetikai kopaszság vagy a tiszta borotválkozás különbséget jelentene.”

A kopaszok azért szenvedhetnek korpától, mert egyszerűen azért van még fejbőrük (hacsak nem ment valami nagyon-nagyon rosszul). Ahogy Katta elmagyarázza, a korpát a fejről leváló bőr hámlása alkotja, ami számos okból történhet. Ez lehet például egy sampon vagy más bőrápolószer okozta irritáció, vagy ezek kombinációja.

A tartósabb korpásodás, más néven szeborreás dermatitisz akkor fordulhat elő, ha a fejbőr túl sok faggyút (a faggyúmirigyek által termelt olaj, amely a bőr hidratáltságát és a haj kenhetővé tételét szolgálja) termel, és amelyet akkor is folyamatosan pumpálnak ki, ha nem termelődik haj. Egy Malassezia nevű gombabaktérium táplálkozik ebből az extra olajból, elszaporodik, és elkezdi irritálni a fejbőrt.

Akkor is korpásodhatok, ha kopasz vagyok?

A jó hír az, hogy a kopasz embereknél kisebb a valószínűsége, hogy a Malassezia okozta seborrheás dermatitisz kialakulásának. A haj csapdába ejti a faggyút a fejen, létrehozva azokat az olajbüféket, amelyek lehetővé teszik a gombák virágzását, így amikor az éttermek úgymond zárva vannak, a vendéglők kevésbé valószínű, hogy ott maradnak.

Azonban rengeteg más módja is van annak, hogy a kopasz férfiak korpásodjanak. A fejbőr azért hámlik, mert túl száraz, akár a hidratálás hiánya, akár a túlzott borotválkozás miatt. Más bőrbetegség, például ekcéma vagy pikkelysömör is okozhatja. Még egy egyszerű leégés is okozhatja (ügyeljünk arra, hogy kétóránként legalább 30 SPF fényvédővel ellátott naptejet használjunk, és/vagy fektessünk be egy jó kalapba – a fejbőr a bőrrák elsődleges célpontja, figyelmeztet Katta).

Van itt egy jó oldala is, de sajnos ez a saját sötét felhőjével jár együtt. Mivel nincs haj, ami csapdába ejtené a bőrpikkelyeket, azok kevésbé ragadnak a fejedre, és így nehezebben veszik észre az emberek. Ez azonban azt jelenti, hogy te magad is kevésbé valószínű, hogy észreveszed, így előfordulhat, hogy egy ideig úgy szenvedsz tőle, hogy észre sem veszed. Szóval tartsd szemmel a gyönyörű kopasz fejedet, és kezeld továbbra is jól.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.