Hogyan működik a korpásodás elleni sampon valójában?

Mindig nagy megkönnyebbülés, amikor a korpásodás elleni sampon varázslatos módon eltünteti azokat a kis bőrpihéket. De elgondolkodtál már azon, hogyan történik a tisztítás? Ez sokkal bonyolultabb annál, minthogy egyszerűen lesöpörje a fejbőrét.

Az első ok az, hogy a korpát többféle dolog is okozhatja. Lehet genetikai eredetű; a fejbőrét irritálhatja egy általad használt hajápoló termék, és a fejbőre levedli a felső bőrréteget, hogy megvédje magát; a bőre túl száraz lehet, vagy éppen ellenkezőleg, túl sok faggyút termelhet (az olaj, amellyel hidratálja magát), így a fejbőre a Malassezia nevű gomba büféjévé/tenyészőhelyévé válhat.

„A samponokban több olyan hatóanyag is van, amely a korpásodás ellen hat” – mondja Rajani Katta bőrgyógyász. „A hatóanyagok különböző hatásmechanizmusokon keresztül fejtik ki hatásukat.” Vagyis a különböző korpásodás elleni samponok a probléma különböző aspektusait célozzák meg, és mindegyik a maga módján hatékony. A Mayo Clinic szerint a korpásodás elleni samponokban öt fő összetevőt használnak:

Szalicilsav

Ez az okos anyag úgy működik, hogy kíméletesen lebontja a fejbőr legkülső bőrrétegét, segít megelőzni, hogy a bőrsejtek összecsomósodjanak és pelyhekké alakuljanak. Ennek kettős hatása van: mások számára nehezebben észrevehetővé teszi őket, és Ön számára könnyebben lemoshatóvá. Emellett segít hidratálni a fejbőrt, így az eleve kevésbé hajlamos a kiszáradásra. (Vicces tény: ez az az összetevő, amelyet a saját korpásodás elleni samponjainkban is megtalálsz.)

Hogyan működik a korpásodás elleni sampon valójában?

Cink-pirition

Ez az összetevő a korpásodás néhány lehetséges okát veszi célba, elpusztítva az olyan baktériumokat és gombákat, mint a Malassezia.

Kátrány (igen, tényleg!)

Lehet, hogy furcsán hangzik, hogy a fejedbe dörzsöld, de csökkenti a hámlást azáltal, hogy lelassítja a bőrsejtek pusztulását. Egyeseknél azonban bőrirritációt és gyulladást okozhat.

Szelén-szulfid

Egy másik gombaellenes összetevő, amely kifejezetten a Malassezia ellen irányul azáltal, hogy lelassítja a faggyútermelést és kiszárítja a fejbőrt.

Ketokonazol

Ez is a korpásodást okozó gomba növekedésének lassítására szolgál. Az ezt az összetevőt tartalmazó samponok azonban túl erősek ahhoz, hogy szabadforgalomban kaphatók legyenek, ezért az orvosok a nagyon súlyos gombás fertőzésben szenvedőknek írják fel őket.

Nyilvánvalóan rajongunk a korpásodás elleni samponunkért (nem lenne furcsa, ha nem így lenne?), de minden összetevőnek megvan a maga haszna. „Egyéntől függ” – mondja Katta. „Láttam, hogy néhány ember nagyon jól reagál egy hatóanyagra, és néha nagyon jól reagál egy másikra.” Ha nem vagy biztos benne, hogy melyik a megfelelő számodra, keresd fel a bőrgyógyászodat, hogy kiderítse, mire van szükséged a hámlás megszabadulásához. Végül is nem az a fontos, hogy a korpásodás elleni sampon hogyan hat, hanem az, hogy neked beválik.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.