Milyen gyakran mossak hajat?

Mindannyian elgondolkodtunk már azon, amikor túl későn ébredtünk ahhoz, hogy rendesen lezuhanyozzunk: „Milyen gyakran kell hajat mosnom?”. Nem mossa meg végül magától?” Ha az interneten keresünk ápolási tanácsokat, valószínűleg olvastuk már, hogy a mindennapos hajmosás megfosztja a hajat az esszenciális olajoktól, és száraz és törékeny lesz tőle. Legalábbis ezt állítja ez a cikk, ez a cikk, ez a cikk és még sok-sok más cikk. Megkérdeztük a stylistot és mindenes hajgurut, Cleve McMillant, hogy hisz-e a hype-nak, és tud-e egyszer s mindenkorra választ adni arra: milyen gyakran mossak hajat?

„Az egész koncepció, miszerint ne samponozzuk a hajunkat, hogy a természetes olajok elvégezhessék a dolgukat, egy teljes tévhit, amely a 25 évvel ezelőtt használt mosogatószappanszerű samponon alapul” – mondja McMillan. „Ha manapság tisztességes sampont használsz, az nem fogja lecsupaszítani a hajadat. Ha valami, akkor puhább és egészségesebb lesz tőle, mint korábban volt”.

Milyen gyakran mossak hajat?

Vannak más okok is, amelyek közül az egyik az „öntisztító” mítosz mögött meghúzódó tudomány általános félreértése. „Körülbelül egy hónapba telne, amíg a természetes olajok eljutnának a fejbőrödtől a hajvégekig – még ha csak néhány centiméteres is -, és megteszik azt, amit a kondicionáló 20 másodperc alatt” – magyarázza McMillan. „Ráadásul naponta körülbelül ötször kellene kifésülnöd a hajadat, hogy segítsd az olaj útját.” Aztán ott vannak az olyan dolgok, mint a korpásodás, aminek hatékony kezeléséhez speciális korpásodás elleni samponra lehet szükség.

Tehát ha egy-két nap kihagyás a hajmosások között valójában nem tesz jót a hajunknak, milyen gyakran kellene samponoznunk a sörényünket? McMillan szerint minden attól függ, mennyire voltunk aktívak az utóbbi időben. „Ha nyaralsz, és a kanapén tévéműsorokat bambulsz, akár napokig is eltelhetnek samponozás nélkül” – mondja. „De ha előző este klubba mentél, vagy aznap reggel az edzőteremben voltál, akkor érdemes hajat mosni – már csak az illat miatt is. Akárhogy is, a faggyútermelésedtől függően [azaz, hogy mennyi zsírt termel a fejbőröd], én soha nem mennék három-öt napnál tovább hajmosás nélkül”.”

McMillan azt is javasolja, hogy samponozd meg a hajad, ha azt veszed észre, hogy a hajad úgy csomósodik, mintha termék lenne benne, mivel ez azt jelenti, hogy valójában tele van szennyeződéssel és trutymóval. És hacsak nem vagy a fekete lagúnából származó lény, szó szerint nincs olyan helyzet, amikor azt szeretnéd, hogy a „kosz és trutyi” szavakat a testeddel hozzák összefüggésbe. (Ha te vagy a lény a fekete lagúnából, akkor köszönöm, hogy olvastál, és különösen, hogy azon gondolkodtál, hogy „milyen gyakran mossak hajat”, amikor még csak hajad sincs. Te egy bajnok vagy).

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.