Milyen gyakran mossak hajat?

Milyen gyakran mossak hajat?

Mindannyian elgondolkodtunk már azon, amikor túl későn ébredtünk ahhoz, hogy rendesen lezuhanyozzunk: „Milyen gyakran kell hajat mosnom?”. Nem mossa meg végül magától?” Ha az interneten keresünk ápolási tanácsokat, valószínűleg olvastuk már, hogy a mindennapos hajmosás megfosztja a hajat az esszenciális olajoktól, és száraz és törékeny lesz tőle. Legalábbis ezt állítja ez a cikk, ez a cikk, ez a cikk és még sok-sok más cikk. Megkérdeztük a stylistot és mindenes hajgurut, Cleve McMillant, hogy hisz-e a hype-nak, és tud-e egyszer s mindenkorra választ adni arra: milyen gyakran mossak hajat?

„Az egész koncepció, miszerint ne samponozzuk a hajunkat, hogy a természetes olajok elvégezhessék a dolgukat, egy teljes tévhit, amely a 25 évvel ezelőtt használt mosogatószappanszerű samponon alapul” – mondja McMillan. „Ha manapság tisztességes sampont használsz, az nem fogja lecsupaszítani a hajadat. Ha valami, akkor puhább és egészségesebb lesz tőle, mint korábban volt”.

Vannak más okok is, amelyek közül az egyik az „öntisztító” mítosz mögött meghúzódó tudomány általános félreértése. „Körülbelül egy hónapba telne, amíg a természetes olajok eljutnának a fejbőrödtől a hajvégekig – még ha csak néhány centiméteres is -, és megteszik azt, amit a kondicionáló 20 másodperc alatt” – magyarázza McMillan. „Ráadásul naponta körülbelül ötször kellene kifésülnöd a hajadat, hogy segítsd az olaj útját.” Aztán ott vannak az olyan dolgok, mint a korpásodás, aminek hatékony kezeléséhez speciális korpásodás elleni samponra lehet szükség.

Tehát ha egy-két nap kihagyás a hajmosások között valójában nem tesz jót a hajunknak, milyen gyakran kellene samponoznunk a sörényünket? McMillan szerint minden attól függ, mennyire voltunk aktívak az utóbbi időben. „Ha nyaralsz, és a kanapén tévéműsorokat bambulsz, akár napokig is eltelhetnek samponozás nélkül” – mondja. „De ha előző este klubba mentél, vagy aznap reggel az edzőteremben voltál, akkor érdemes hajat mosni – már csak az illat miatt is. Akárhogy is, a faggyútermelésedtől függően [azaz, hogy mennyi zsírt termel a fejbőröd], én soha nem mennék három-öt napnál tovább hajmosás nélkül”.”

McMillan azt is javasolja, hogy samponozd meg a hajad, ha azt veszed észre, hogy a hajad úgy csomósodik, mintha termék lenne benne, mivel ez azt jelenti, hogy valójában tele van szennyeződéssel és trutymóval. És hacsak nem vagy a fekete lagúnából származó lény, szó szerint nincs olyan helyzet, amikor azt szeretnéd, hogy a „kosz és trutyi” szavakat a testeddel hozzák összefüggésbe. (Ha te vagy a lény a fekete lagúnából, akkor köszönöm, hogy olvastál, és különösen, hogy azon gondolkodtál, hogy „milyen gyakran mossak hajat”, amikor még csak hajad sincs. Te egy bajnok vagy).

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.