Hogyan hat a pia a bőrre

Ahogy bárki tudja, aki már átélt egy másnaposságot, a pia csúnya dolgokat művel a testeddel: Összetöri a szívedet, kitörli a memóriádat, összezavarja az agyadat, megtömi a gyomrodat, és ami vitathatatlanul a legrosszabb, károsítja a péniszedet (ugyan már, erre tényleg szükség volt?).

Mindezen katasztrófák közepette könnyű elfelejteni, hogy a pia a bőrödre is hatással van. És Rajani Katta bőrgyógyász szerint, aki a Glow: The Dermatologist’s Guide to a Whole Foods Younger Skin Diet, ez tényleg nem jó.

„Még egyetlen átmulatott éjszaka után is, az alkohol a dehidratáltság miatt egy kicsit öregebbnek tűnhetsz” – magyarázza Katta. „Tudjuk, hogy a dehidratáció kiemeli a finom vonalakat és a ráncokat”. Ez azért van, mert a dehidratált bőr nem tartja meg olyan jól a rugalmasságát, mint a hidratált bőr, ami ráncosodást okoz.

Ha sokat iszol, ez idővel összeadódik: A British Journal of Dermatology című szaklapban közzétett, nyolc éven át tartó tanulmány kimutatta, hogy egy átlagos 28 éves nőnek, akinek krónikusan száraz a bőre, 36 éves korára 52 százalékkal több ránca lesz, mint amennyi jelenleg van, míg a ráncosodása ugyanennyi idő alatt csak 22 százalékkal nőne, ha hidratáltan tartaná a bőrét (ami könnyebben megy, ha kevesebbet iszik).

Hogyan hat a pia a bőrre

Ha a kedvenc italod az erős koktél, még rosszabb híreink vannak: A cukorral és szénhidrátokkal teli koktélok „cukortüskéket” is okozhatnak, amelyek kollagénkárosító molekulákat hoznak létre, amelyek Katta szerint felgyorsítják az öregedési folyamatot.

A Journal of the American Academy of Dermatology című folyóiratban közzétett legújabb kutatás azt is megállapította, hogy az alkohol a nőknél a rosacea (az arcpirosságot okozó állapot) kialakulásának fokozott kockázatával jár együtt. Ennek van értelme, ha figyelembe vesszük, hogyan hat az alkohol a szervezetre. „Az alkohol gyulladást okoz a szövetekben, és az alkohol okozta szisztémás gyulladás a bőrben hisztaminreakciót hoz létre – ez hozza létre a bőrpírt, a bőr kipirulását” – mondta Jairo Rodriguez táplálkozási szakértő a Vogue-nak. „Először azt gondolod, hogy ó, egy kicsit kipirosodtál, nem nagy ügy, de egy idő után – hat hónap, egy év, két év -, ha tovább iszol, ez egy olyan feltűnő arcpírrá válhat, amitől nem tudsz szabadulni.”.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.