Mennyi ideig tartson egy zuhanyzás?

Ha ezt olvasod, az valószínűleg azt jelenti, hogy gyakorlatilag egész felnőtt életedet (valószínűleg) úgy élted le, hogy soha nem kérdőjelezted meg, hogyan zuhanyozol. Úgy értem, miért is tennéd? Alapvetően felébredsz, beülsz a zuhany alá, leöblíted, felhabzolod magad, újra leöblíted, és kész – ez olyan egyszerű, hogy egy ősember is meg tudná csinálni, ha, tudod, az ősembereknek volt zuhanyzójuk az ősemberek idejében. A zuhanyzást alapszintűnek nevezni enyhe kifejezés lenne; nagyjából mindenki ugyanúgy csinálja.

Persze, ha már szőrszálhasogatás, vannak különbségek. Vegyük például azt, hogy mennyi időt töltünk a zuhany alatt. Lehet, hogy te a gyors zuhanyzók közé tartozol: két perc alatt ki-be jársz. Vagy talán igazi áztatós vagy, és szeretsz időt szánni rá – mondjuk 20 rohadt percet.

Mennyi ideig tartson egy zuhanyzás?

Nos, van egy nyugtalanító hírem a számodra: Ha van valami, ami valóban számít a tested számára, hogy HOGYAN zuhanyozol, akkor az az, hogy mennyi időt töltesz a zuhany alatt.

Előfordult már veled, hogy kilépsz a zuhany alól, és olyan száraz, viszkető bőrérzeted van, mintha túlságosan feszülne a bőröd? Igen, a bőrgyógyászok szerint ez azért van, mert túl sokáig zuhanyozol. Ha túl sok percig zuhanyozol túl forró vízzel, az hajlamos arra, hogy a bőröd pórusai túlságosan tágra nyílnak, így túl sok nedvesség szivárog ki a bőrödből. Nem csak ez, de a forró víz megfosztja a bőrét a természetes olajoktól, az úgynevezett faggyútól is, amelyek azért vannak, hogy megvédjék a bőrét az időjárás viszontagságaitól.

De csak azért, mert a hosszú zuhanyzás rosszat tesz a bőrödnek, ez nem jelenti azt, hogy 30 másodpercig kell zuhanyoznod, és már mehetsz is. A Healthline.com-nak adott interjújában Dr. Edidiong Kaminska bőrgyógyász azt javasolta, hogy a rövid zuhanyzásnak is megvan a maga kellemetlen hátránya: Valójában nem tisztítod meg a bőrödet. És ez azért rossz, mert ha nem tisztulsz meg, csúnya mikroszkopikus élőlényeket hagyhatsz magad után, amelyek fertőzést okozhatnak és/vagy büdös leszel, mint a fene.

Mennyi ideig tartson a zuhanyzás? Stephen Shumack, az Ausztrál-ázsiai Bőrgyógyászok Kollégiumának elnöke szerint a tökéletes zuhanyzásnak két percig kell tartania langyos vízzel. Ez elég élénk ahhoz, hogy ne szárítsa ki a bőröd, de elég hosszú ahhoz, hogy teljesen tisztára mosd magad.

De ne érezze úgy, hogy stopperórát kell magával vinnie a fürdőszobába. Ehelyett játsszon zenét egy hordozható hangszórón, vagy legrosszabb esetben a telefonján – ha az első lejátszott nóta véget ér, mielőtt befejezné a mosakodást, akkor tudja, hogy túl sokáig zuhanyzott.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.