Miért nőnek a körmeim gyorsabban, mint a lábkörmeim?

Nem, nem őrültél meg – a lábkörmeid tényleg sokkal lassabban nőnek, mint a körmeid. Az Észak-Karolinai Egyetemen végzett tanulmány szerint a körmök átlagosan 3,47 millimétert nőnek havonta. A lábkörmök (vagy inkább lábfej) viszont csak 1,62 millimétert nőnek havonta. Az azonban, hogy a körmök miért gyorsabbak, továbbra is rejtély.

Miért nőnek a körmeim gyorsabban, mint a lábkörmeim?

Van azonban két hihető elmélet. Az elsőnek a „terminális traumához” van köze, aminek – annak ellenére, ahogyan hangzik – semmi köze a reptéri transzferhez. Lényegében azt jelenti, hogy minél többet használsz egy ujjadat, annál gyorsabban nő a körmöd: A szervezeted azt feltételezi, hogy a körmeidet elhasználja az ujjaid állandó használata – vakarózás, gépelés, orrpiszkálás -, ezért gyorsabb növekedést követel, hogy pótolja a különbséget. Eközben a lábkörmei biztonságban vannak a kényelmes cipőjében.

A második elmélet szerint a köröm növekedési üteme közvetlenül megfelel az ujjon átáramló vér mennyiségének. Mivel a kezed közelebb van a szívedhez, mint a lábad, az ujjaidon több vér áramlik át, mint a lábujjaidon. Ezért hosszabbak a körmök. Ezek az elméletalkotók arra is rámutatnak, hogy a körmök általában lassabban nőnek hideg időben, amikor a véráramlás korlátozott lenne.

Végeredményben nem vagyunk teljesen biztosak abban, hogy mi a valódi ok. De azt tudjuk, hogy ha úgy gondolod, hogy azért van, mert többet rágod a lábujjkörmeidet, mint a körmeidet, akkor talán érdemes lenne alaposan átgondolnod az életeddel kapcsolatos döntéseidet.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.