Nem szabad zuhanyozni zivatar idején?

Ez egyike azoknak a dolgoknak, amiket anyukád mondogat neked, miközben felnősz: Ne zuhanyozz viharban! Ez úgy hangzik, mint egy öregasszonyok meséje, valami, ami nem lehet igaz. Mi a legrosszabb, ami történhet? A rövid válasz: Nagyon rossz dolgok.

„Ha a villám belecsap a házadba vagy a házadhoz használt fém valamelyik részébe, akkor a végén még a zuhany alatt is megrázhat a villám” – mondja Katie Nickolaou, Sioux City meteorológusa. „Az emberek, amilyen zseniálisak vagyunk, úgy döntöttünk, hogy csöveket építünk fémből, és a fém természetesen vezeti az elektromosságot.”

Nem szabad zuhanyozni zivatar idején?

Még ha műanyag csövek is vannak, a villámok a bennük lévő vízen keresztül is áthaladhatnak, és akár a zuhanyrózsából is kijöhetnek, miközben zuhanyozol. „A fém sokkal következetesebb [vezető], mint a víz” – mondja Nikolaou. „Néha a víz között vannak légzsebek, amelyek elveszítik az áramot. De ha áramlik a víz, akkor még mindig lehetséges, hogy az áramot továbbítja.”

Ez egyébként az otthonában lévő összes vízre vonatkozik – zivatar idején sem szabad kezet mosni, kézzel mosogatni, vagy általában a mosogatót használni. És ami a legfelháborítóbb, a villám valóban belecsaphat, miközben a WC-t használod. „Ez nem lehetetlen” – mondja. „Biztosan történtek már furcsább dolgok is, de [a WC] valószínűleg a legbiztonságosabb lehetőség bármelyik készüléked közül, amit használhatsz, feltéve, hogy nem ülsz a vízben, ami, ha ez a helyzet, akkor egy egész másfajta problémakörrel kell szembenézned.”

Kevés ember fog valaha is olyan házban lakni, amelyet villámcsapás ér, de ez nem nulla. 2018-ban több mint 75 000 ember nyújtott be lakásbiztosítási igényt villámcsapás okozta károk miatt. Ha belecsap a házába, a vízvezetékekre leselkedő veszélyek mellett az elektromos vezetékeken is áthaladhat, és megsüthet bármit, ami konnektorba van dugva, különösen a bonyolult, kényes tárgyakat, például számítógépeket. Tüzet is okozhat – különösen a padláson -, amit csak később vesz észre, ami nyilvánvalóan nem jó.

Ne gondolja, hogy biztonságban van, amíg nem kezd el esni az eső. A villámok akár 10 teljes mérföldre is lecsaphatnak egy zivatartól. Ha dörgést hall vagy villámot lát egyáltalán, nem számít, milyen távolinak tűnik, nagy valószínűséggel hatótávolságon belül van, és be kell mennie a házba – figyelmeztet Nikolaou.

Ha most reszketsz a rémülettől, nos, mi is. De van némi remény… ha a házadat megfelelően földelted, hogy megakadályozd, hogy a villám a fenekedbe (vagy bárhová máshová) csapjon. A modern házak általában gondoskodnak erről a modern biztonsági irányelveknek köszönhetően, de ha az otthonod 1950 előtt épült, akkor nagy az esélye, hogy sebezhető, ami azt jelenti, hogy te is az vagy.

Az egyetlen módja, hogy biztosan megtudja, ha egy villanyszerelővel ellenőrizteti a házát. Addig is, maradjon távol a zuhanyzóból, ha látja vagy hallja, hogy vihar készülődik… és ha mennie kell, tartsa meg.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.