Rossz az ujjaimmal tépkedni az orrszőröket?

Mindannyian tudjuk, hogy van egyfajta elégedettség abban, amikor vakon kitépünk egy-két orrszőrszálat – vagy annyit, amennyit a hüvelyk- és mutatóujjunk közé tudunk szorítani, mielőtt a lámpa zöldre vált -, majd ezt egy hatalmas, bestiális tüsszentéssel ünnepeljük.

A baj csak az, hogy kiderült, hogy ez akár meg is ölhet.

Éppen amikor a férfi fején a szőrnövekedés lelassul, a fül-, orr- és szemöldökszőrzet is bulizni készül. Ez azért van, mert a hormonok, amelyek a fejbőr ritkuló haját okozzák, felébresztik a „vellusszőrzetet” is, azt a rövid, világos színű, alig észrevehető vékony szőrzetet, amely a férfi testén gyermekkorban fejlődik ki. Amint egy férfi eléri a 40-et, a vellus szőrszálak a fülén és az orrán sötétebbé, gyorsabban és durvábban nőnek. Viszketni is kezdenek, ami arra készteti, hogy reflexszerűen megvakarja a viszketést; vagy még jobb, ha kizsigereli, ezzel üzenve az összes többi kis viszketegnek, hogy ki a főnök.

Rossz az ujjaimmal tépkedni az orrszőröket?

Ez két okból is rossz ötlet. Először is, az orrszőrzetnek különböző fajtái vannak: Néhány apró, és „csillóknak” hívják őket, míg mások túlnyúlnak az orrlyuk szélén, és úgy hívják őket, hogy „kibaszott gnarly, tesó”. Mindkét típus távol tartja a baktériumokat, és Barry Cohen manhattani orvos szerint „védőszerepet töltenek be, mint szűrők a belélegzett anyagoktól”.

Hozzáteszi, hogy az orrszőrzet a szervezet egyik első védelmi vonalaként szolgál a káros környezeti kórokozókkal – csírákkal, gombákkal, spórákkal stb. szemben – azáltal, hogy a nagyobb részecskéket és a káros törmeléket felfogja, és a torok hátsó részébe irányítja lenyelésre. Más szóval, az orrszőrnek igenis van célja.

A második ok, amiért nem jó ötlet az ujjunkkal kirángatni őket, az a Dr. Oz által „halál háromszögének” nevezett, Dr. Oz által félelmetesnek nevezett „halálháromszög”, közismertebb nevén az orr és a száj közötti tér. „Ha azon a területen, a halál háromszögében piszkálsz, akkor fennáll a veszélye annak, hogy a fertőzés átterjed a bőrön, és feljut az agyadba” – mondja.

A csipesszel való tépkedés szintén rossz ötlet, de az ujjbegyekkel – tudod, azokkal a dolgokkal, amelyekkel lehúzzuk a vécét, kezet fogunk idegenekkel és hasonlókkal – sokkal rosszabb. A halál háromszögében kialakuló fertőzések teljesen megkerülik a többi szervrendszert, és egyenesen az idegközpontba jutnak. A legrosszabb esetben? „Meticillinrezisztens staphylococcus aureus” – figyelmeztet Cohen. „Az orrszőrszálak eltávolításából eredő bőrrepedés túlszaporodást és helyi cellulitiszt okozhat, amely továbbterjedhet és szepszissé válhat. Ne tépd ki az orrszőrzetet az ujjaiddal!”

Mit tegyünk tehát a kis görényekkel? Szinte bármi mást. Azoknak, akik a low-techhez ragaszkodnak, egy egyszerű, kerek végű arcszőr olló is megteszi a hatását (a hangsúly a „kerek”-en van – lásd fent). Akkumulátoros trimmelők kavalkádja is létezik.

Ha bármelyik lehetőséget használja, először készítsen disznóorrat úgy, hogy hátrafelé nyomja meg az orra hegyét, hogy megvilágítsa az orrlyukakat, így könnyebben láthatja, melyik gyomot nyírja. Ezután óvatosan körözzön az orrlyukak körül, és vágja le a szőrszálakat, ügyelve arra, hogy ne nyomja túl erősen, hogy elkerülje az orr belsejében lévő csípéseket és vágásokat (ne feledje: halálháromszög = rossz).

Igaz, mindkét alternatíva valamivel több előgondolkodást igényel, mint az esztelen majomként való ápolás, de másrészt az is jó, hogy nem lesz egy masszív, esetleg halálos fertőzés az arcod belsejében.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.