A napszemüveg viselésének hiánya leégett szemgolyókhoz vezethet

A legtöbben két okból és csakis két okból viselnek napszemüveget: Hogy ne hunyorogjunk, és hogy rohadtul elegánsan nézzünk ki. Christopher Quinn, O.D., az Amerikai Optometriai Szövetség elnöke szerint azonban van egy még jobb ok is a napszemüveg viselésére: Hogy ne vakuljunk meg teljesen.

A napszemüveg viselésének hiánya leégett szemgolyókhoz vezethet

„Az emberek szemében rövid és hosszú távú károkat is okozhat az ultraibolya sugárzás [azaz a nap által kibocsátott káros elektromágneses sugárzás]” – figyelmeztet Quinn. „Ha a szem rövid időn keresztül túlzott mennyiségű UV-sugárzásnak van kitéve, akkor a szaruhártya fotokeratitisz, azaz napégés veszélyének van kitéve – a fotokeratitisz tünetei közé tartozik a szem kipirosodása, az idegen test érzése vagy a szemben lévő csikorgó érzés, a fejfájás, a szélsőséges fényérzékenység és a túlzott könnyezés.”” A fotokeratitisz átmeneti látásvesztéssel is járhat, de az állapot általában egy-két napon belül visszafordítható, és ritkán okoz maradandó károsodást.

A másik oldalról viszont az, hogy soha nem viselünk napszemüveget, egy életre tönkreteheti (és tönkreteszi) a szemünket. „Minél tovább van kitéve a szem az UV-sugárzásnak, annál nagyobb a kockázata olyan állapotok kialakulásának, mint a szürkehályog [a szemlencse elhomályosodása], a makuladegeneráció [a retina károsodása] vagy bizonyos esetekben a szem körüli bőrrák” – magyarázza Quinn. A Bőrrák Alapítvány jelentése szerint a bőrrákos megbetegedések 10 százaléka a szemhéjakon található.

Most, hogy kétségbeesetten vásárolsz napszemüveget az interneten, készülj fel a vásárlásra, amíg össze nem esel. „Néhányan csak akkor gondolnak a napvédelemre, amikor egy napot a tónál, a strandon vagy a medencében töltenek, de a napozás napról napra összeadódik” – mondja Quinn. „Egy borult napon a napsugárzás közel egyharmada éri el a Földet, ezért fontos, hogy napszemüveget viseljünk, amikor a szabadban vagyunk.”

Nem minden napszemüveg nyújt azonban elegendő védelmet az elemekkel szemben: Quinn szerint a napszemüveg lencséinek az UVA- és UVB-sugárzás 99-100 százalékát, a látható fény 75-90 százalékát pedig ki kell szűrniük. Tehát bár szép és jó, ha olyan napszemüveget vásárolsz, amellyel úgy nézel ki, mint James Dean, győződj meg róla, hogy a szemedet is védi.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.