Lehetséges egyszerre böfögni és fingani?

Néhány testi funkciót nehéznek tűnik egyszerre végrehajtani. Például nem tudunk nyitott szemmel tüsszenteni. De lehet-e egyszerre böfögni és fingani, amit az Urban Dictionary furp-nak nevez? Vagy ez a mutatvány valamiféle gasztronómiai nyomás alatti vákuumot hozna létre, amely kifordítana minket magunkból – vagy ami még rosszabb, felrobbantana?

Mielőtt válaszolnánk erre a sürgető kérdésre, hasznos megértenünk, hogyan és miért böfög és puffad ki az ember egyáltalán. „Amikor eszünk, vagy szénsavas üdítőket iszunk, vagy túl gyorsan eszünk, a folyamat része, hogy levegőt gyűjtünk a gyomorban” – mondja Dr. Niket Sonpal, a New York-i Touro College of Osteopathic Medicine alapszintű orvosbiológiai tudományok tanszékének klinikai orvosprofesszor adjunktusa a Mental Flossnak. „A böfögés a gyomor levegőjének felszabadulása. Az evés is szétoszlatja a már a gyomorban lévő levegőt, ami szintén böfögést okozhat. Ez nem az emésztés során keletkező gázokkal van összefüggésben”.

A böfögés a felső gyomor-bél traktus, a fingás az alsó gyomor-bél traktus cselekedete. Lehetséges, hogy a szellentés kiszökik a szájon, ha túl sokáig tartjuk bent, ekkor a gáz újra felszívódik a szervezetben, majd kilégzésre kerül. (Ez azonban nem böfögés.) A böfögéssé váló levegő pedig a vékonybélbe, majd a vastagbélbe kerülhet, és flatulenciát okozhat.

De vajon ki tudjuk-e hajtani a levegőt egyszerre mindkét végéből?

Lehetséges egyszerre böfögni és fingani?

„A legtöbb ember képes lenne mindkettőre egyszerre” – mondja Dr. Sonpal. „Mindkettő a gyomorizmok összehúzódásával jár. Pozitív nyomást gyakorolsz a hasüregre, hogy kinyomd a levegőt. De ez általában nem egyszerre történik.”

Hogy miért? „Azért, mert különböző izomösszehúzódások következnek be. Az alsó hasizmot a gázok távozásához, a felső hasizmot pedig a levegő gyomorból való kiszorításához húzod össze. Nem feltétlenül mindkettőt egyszerre fogod csinálni.”

A szimfonikus böfögés-fingás tehát ritka, bár nem lehetetlen jelenség. Van tehát valami, amit a test biztosan nem tud csinálni szellentés közben? Lehet például tüsszenteni és fingani is? Igen, mondja Dr. Sonpal. De ennek következményei lehetnek. „Amikor tüsszentünk, nyomást gyakorolunk a hasüregre. Nyomást gyakorolsz rá. Ugyanez a helyzet, amikor szellentünk. Az emberek tüsszentéskor vizeletszivárgást kaphatnak. Ugyanez a helyzet a köhögésnél vagy a nevetésnél. Lehet vizelet- vagy székletszivárgás.” Annál is inkább érdemes megpróbálni, hogy a szervezeted egyszerre csak egy-egy kibocsátást rendezzen.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.