Miért csípi a sampon a szemed

A zuhany alatt állsz, és minden pompás: a víz meleg, az illat felemelő, és a kedvenc zuhanyzós dallamodat dúdolod. De aztán a semmiből egy kóbor samponcsepp a szemedbe száll, és úgy érzed, mintha maga a Sátán vörösen izzó szappanos szigonya lenne. Mitől fáj ez a cucc egyébként is olyan rohadtul?

„A pH-szintről van szó” – közölte velünk az Amerikai Optometriai Szövetség egy e-mailben, utalva arra a tudományos mértékegységre, amely azt mutatja meg, hogy egy anyag mennyire savas vagy bázikus. „A szem normál pH-értéke 7-7,4, ami a semleges tartományban van. Ha a pH e fölött van, akkor bázikus, ha alatta, akkor savas. A samponok általában savasak [mivel a bázikus mosószerek, például az ipari tisztítószerek károsítanák a hajat], így a szappan összetevői kellemetlenebbé teszik, és irritálják a szemet”.

Miért csípi a sampon a szemed

Pontosabban a sampon beindítja a szaruhártya alatt ülő könny- és járomidegeket, amelyek a pH legkisebb változását is fájdalmasnak érzékelik. Ezután beindítják a pislogási reflexünket és a könnyezést, hogy megpróbálják eltávolítani az idegen testeket vagy a kémiai szennyeződéseket.

Vannak olyan samponok, amelyek semleges pH-júak: A babasamponok, amellett, hogy hígabbak, pH-értékük sokkal közelebb van a héthez (a szem normál pH-értéke). Ennek eredményeként kevésbé csípnek, de nem is hatnak olyan jól, és több kárt okoznak a hajban.

Mindent egybevetve tehát, hacsak nem vagy kisbaba (ha az vagy, gratulálok, hogy el tudtad olvasni ezt, és kérlek, használd jóra a hatalmas agykapacitásodat), jobban jársz, ha egyszerűen csukva tartod a szemed, amikor agresszívan samponozod a hajad. Ne aggódj, nincsenek veled szörnyek – bízz bennünk.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.