Mit jelent az XO és a VSOP a konyakban?

Kicsit összezavarodtak azok az ALLCAPS betűk a konyakcímkéken? Tisztázzuk, hogy mit jelent a VSOP, az XO és a többi, és megosztunk néhány extra konyakos tudnivalót, amit a következő kristályos üveg kiválasztásakor használhatsz.

Tényleg jelentenek valamit az ALLCAPS betűk a konyakos üvegeken?

Igen, azt mondják meg, hogy a konyak legfiatalabb eleme mennyi ideig érlelődött tölgyfahordóban. A keverés gyakori, és általában a készítő számára az ideális ízegyensúly megtalálásának módja. Általában minél tovább érlelik a konyakot tölgyfában, annál kerekebb és lágyabb lesz. A tölgy hihetetlenül összetetté teheti a konyakot, és diós vagy gyümölcsös ízeket adhat hozzá, ami az érlelt palackokat különösen keresetté teszi.

→ A VS a Very Special rövidítése, és azt jelenti, hogy a konyakot legalább két évig érlelték.

→ A VSOP a Very Special Old Pale rövidítése – legalább négy évig érlelt.

→ XO vagy Napoleon azt jelenti, hogy Extra Old – legalább hat évig érlelt. Vannak olyan tervek is, hogy az XO definícióját úgy változtatják meg, hogy legalább tíz évig tölgyfában érlelt legyen.

→ Extra Cognac: szintén legalább hat évig érlelt, de az XO-nál magasabb minőségű konyak.

Ahogy a Cru, a gyártó, az ár és minden más, ami egy konyakot jellemez, az életkor nem feltétlenül jelenti azt, hogy tetszeni fog. Csak azt jelenti, hogy jogilag igazoltan ennyi ideig érlelték tölgyfában. Minden szinten vannak kiváló konyakok, csak óvatosnak kell lenned a személyes ízlésre és minőségre vonatkozó általánosításokkal.sak óvatosnak kell lenned a személyes ízlésre és minőségre vonatkozó általánosításokkal.Csak óvatosnak kell lenned a személyes ízlésre és minőségre vonatkozó általánosításokkal.
sak óvatosnak kell lenned a személyes ízlésre és minőségre vonatkozó általánosításokkal.Csak óvatosnak kell lenned a személyes ízlésre és minőségre vonatkozó általánosításokkal.

Csak óvatosnak kell lenned a személyes ízlésre és minőségre vonatkozó általánosításokkal.

Mindezek után két olyan név van, amit tényleg érdemes figyelni. Az Extra általában a különleges konyakot jelöli, ezért mindenképpen figyeljünk ezekre. A marketing beszéd mindig bekúszhat a keverékbe, de általában egy Extra konyak azért rendkívüli, mert a készítőik így címkézik őket. Volt benne valami, amire különösen büszkék voltak, szóval hegyezd a füled erre a kifejezésre. Természetesen fizetni fogsz a kiváltságért, de ugye te is szeretnéd ezt a csúcsélményt?

Ha már a csúcsélményeknél tartunk, mindenképpen keresse a Hors d’Age konyakokat. Ez szó szerint azt jelenti, hogy „túl a koron”, és a konyakvilág így fejezi ki a „felbecsülhetetlen” kifejezést. Ezek nagyon öregek lehetnek, valószínűleg a legrégebbi konyakok, amelyeket találhat, és ha megengedheti magának, akkor ajánlott kóstolási élményt jelentenek. Még ha nem is engedheti meg magának, szánjon rá néhány percet, hogy megismerje a történetét, mivel minden ilyen palacknak biztosan van egy története.

Hogyan kell inni a konyakot?

A konyak egy simulékony szeszes ital, és rendkívül sokoldalúan felhasználható. Mint egy kis fekete ruha, minden alkalomhoz tökéletesen passzol. Ez egy mesés dram, amit nagyjából bármilyen módon élvezhetsz.

Ha fiatal, keverd össze, ha öreg, idd meg tisztán!

A fiatalabb konyakokból hiányzik az idősebb konyakok ízének mélysége. Ezért tökéletes választás kevert italokhoz. Koktélokhoz azt tanácsoljuk, hogy válasszon Very Superior (VS) vagy Very Superior Old Pale (VSOP) konyakot, és a drága XO és Hors d’Age szeszes italokat hagyja meg a kortyolgatáshoz.

Tökéletes

Ha Ön a konyak puristája, aki tisztán szeretné élvezni a konyakot, használjon hosszú és keskeny tulipán alakú „kóstolópoharat”. Így a konyak minden gazdag jegyét megragadhatja, az alkohol aromája nélkül. A konyakot vacsora után digestifként is felszolgálhatjuk.

Jéggel

Hűvösen szereti a konyakot? Élvezze jégen, nagy pohárban, két kocka fölött. Vagy élvezheti „fagyasztva” is, bár a tényleges folyadék sosem fagy meg; a konyakot a fagyasztóba téve kellemes viszkozitást kap.

Mint a helyiek

Vagy ihat úgy, ahogy a helyiek teszik: adjon a konyakhoz egy kis tonikot vagy gyömbérsört, és élvezze a sima, ízletes aperitifet.

Mit jelent az XO és a VSOP a konyakban?

Hogyan tálaljuk a konyakot?

Használjon tulipános poharat, ballonos poharat vagy wobble sniftert. Ezek az ideális ivóedények, amelyek lehetővé teszik a kavargatást és a gazdag aroma tölcsérbe vezetését a pohár tetején.

Konyak ételpárosítások

Minél idősebb a konyak, annál gazdagabbak a gyümölcsös és diós jegyek. Párosítsa csokoládéval, gombával és vadhúsokkal. Ha egy fiatalabb Cognac van a poharában, élvezze kaviárral, osztrigával vagy kemény sajtokkal.

Tálaljon konyakot gazdag ételekhez, mivel tökéletesen párosul a virágos jegyekkel, és kiemeli a világosabb ízeket. Gondoljon pástétomokra (például libamájra), paradicsomos tésztákra, sült húsokra vagy kacsaconfitra.

Vagy válasszon sajtot. A sajttálak nagyszerű előételek és harapnivalók, és különböző típusú sajtok párosíthatók a különböző korú konyakokkal. Készítsen magának egy tálat háromféle sajtból, friss gyümölcsökből, pácolt húsokból, kekszekből és pirított diófélékből.

A VS Cognacok szeretik a krémes sajtokat (Roquefort, Mascarpone); a VSOP Cognacok jól illenek az érett kemény sajtokhoz (cheddar, gouda), míg az XO a diós, érlelt Mimolette vagy parmezán mellé szól.

Mik azok a Crus de Cognacok?

A konyak előállításához szükséges összes szőlő, a lepárlási folyamat és az érlelés a Bordeaux-tól északra fekvő Cognac régióban történik, amely az Atlanti-óceán által erősen befolyásolt, különleges időjárással és földrajzi adottságokkal rendelkezik.

Cognac régióját hat zónára vagy Crus-ra osztják, amelyek elárulnak valamit a konyak minőségéről. A klasszikus minőségi sorrend csökkenő sorrendben a következő:

Grand Champagne
Könnyű, virágos, és a legtöbb érlelést igényli.

Petit Champagne
Ízben nagyon hasonló a Grand Champagne-hoz, de kevésbé finom.

Borderies
Kerek és sima, némelyiknek ibolyás illata van, némelyiknek jellegzetes dióillata.

Fins Bois
Kerek, sima és gyorsan öregedő. Hajlamosak nagyon gyümölcsös illatokra, gyakran szőlőre.

Bons Bois
Gyorsan érlelődik.

Bois Ordinaires
Gyorsan érlelődik, és gyakran sós vagy sós ízzel jellemzik, amit a tengerhez való közelségüknek tulajdonítanak.

Egy másik kategória, amellyel találkozhatunk, a Fine Champagne, amely nem cru, hanem a legalább 50%-ban Grand Champagne és Petit Champagne keverékéből álló konyakokra használják.

A Crus-t 1909-ben határozták meg az egyes régiók talajminősége alapján. Általában minél magasabb a sorrend, annál tovább érlelődnek. Egy Grand Champagne-nak hosszabb időre van szüksége ahhoz, hogy kifejezze valódi potenciálját, mint egy Bois Ordinaires-nek.

Ne hagyja, hogy ezek a nevek félrevezessék: Cognacban nincs Champagne. Az általunk ismert és kedvelt pezsgőt Párizstól keletre termelik. Csakhogy a champagne szó francia gyökere meszes talajt jelent, és ez a talajtípus Champagne és Cognac régiójában egyaránt megtalálható.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.