Cold Brew vs. jeges kávé: Mi a különbség?

A meleg időjárás első jelére sok kávérajongó a forró ital helyett valami frissítőbbre vált. A kávé hideg fogyasztásának két fő módja van: a jeges kávé és a hideg főzet. Bár ezeket az italokat gyakran egy kalap alá veszik, a receptek között jelentős különbségek vannak, amelyek befolyásolják a csészében lévő kávé ízét és árát.

A jeges kávé és a hideg kávé ugyanazokból az összetevőkből – vízből és őrölt kávébabból – készül, de nem ugyanúgy készítik el őket. A jegeskávé normál kávéval kezdődik – vagyis forró vízben főzött kávéval. Ezt a gyors folyamatot követően a kávét jégre öntik, és hűtve tálalják. Néha a kávézók a hűtőben tárolják az extra forrón főzött kávét, hogy később jeges kávét készítsenek belőle.

A hideg főzés munkaigényesebb, de a kávé ínyencek általában ezt részesítik előnyben. Ahogy a neve is sugallja, a cold brew úgy készül, hogy a kávét hideg vízben főzik, ami. A hő hiánya a Starbucks szerint alacsonyabb savtartalmat eredményez, ami lágyabb, természetesen édesebb ízt biztosít”. A kávé a hideg vízben is lassabban átszivárog, mint a forró vízben, ezért a cold brew elkészítése legalább 12 órát vesz igénybe. A kávé és a víz arányának is nagyobbnak kell lennie – 1:5 a cold brew esetében, míg a hagyományos kávé esetében ez az arány nagyjából 1:16. Ez a két ok, amiért a cold brew általában drágább, mint a jeges kávé.

Cold Brew vs. jeges kávé: Mi a különbség?

A másik tényező az, hogy a cold brew-t jobb minőségűnek tartják. A kíméletes, lassú főzési folyamat lágyabb, kevésbé savas ízű terméket eredményez, miközben erősebb koffein-koncentrációt eredményez.

A jegeskávé és a hideg kávé is széles körben elérhető a melegebb hónapokban, és hogy melyiket érdemes rendelni, az a kávéra szánt költségvetéstől és a preferenciáktól függ.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.