7 tévhit a tojásról, megcáfolva

Barna tojás vagy fehér tojás, ketrecmentes vagy szabad tartás – mit jelent mindez? Lerántottuk a leplet hét mítoszról, amelyek még mindig elterjedtek e hihetetlen élelmiszert illetően.

1. A TOJÁSSÁRGÁJA EGÉSZSÉGTELEN.

Ha eddig a reggeli lehetőségeidet tojásfehérjés omlettre korlátoztad, akkor lehet, hogy feleslegesen szenvedsz. A tojássárgája valóban több zsírt és koleszterint tartalmaz, mint a tojásfehérje, de az elmúlt évtizedek tanulmányai kimutatták, hogy a) nem minden zsír rosszat tesz; és b) a magas koleszterintartalmú ételek fogyasztása nem feltétlenül jár magasabb vérkoleszterinszintekkel, bár még mindig vannak olyan csoportok, különösen a cukorbetegek és a szívbetegek, akiknek az önmegtartóztatás ajánlott. Még mindig nem biztos benne, hogy a tojássárgája biztonságos az Ön számára? Beszéljen orvosával.

7 tévhit a tojásról, megcáfolva

2. MINDEN TOJÁST HŰTENI KELL.

A hűtési követelmények egy meglepő tényezőtől függenek: attól, hogy hol vagy a világon. Az amerikai tojásokat mind hidegen kell tartani, míg más országokban a tojás akár napokig is állhat a pulton. Ez azért van így, mert az amerikai tojástermelők – és a japán, skandináv és ausztrál termelők – kötelesek megmosni a tojásaikat a szalmonella megelőzése érdekében. Ez a mosási folyamat megfosztja a tojásokat természetes védelmüktől, így a kórokozók és a romlás megakadályozása érdekében elengedhetetlen a hűtés.

3. A „KETRECMENTES” TARTÁS HUMÁNUSABB.

A „ketrecmentes”, a „szabad tartás” és a „humánusan nevelt” nem ugyanaz. Az úgynevezett „ketrecmentes” gazdaságokban a csirkéket általában karámokba zsúfolják, amelyek lényegében csak nagy ketrecek. Annak érdekében, hogy az összezsúfolt madarak ne bántsák egymást, sok termelő még fiatalon levágja vagy leégeti a tyúkok csőrének élesebb részeit. A legtöbbjük pedig már születésük után megöli a hím csibéket, mivel azoknak nincs kereskedelmi értékük. Ha biztos akarsz lenni abban, hogy a tojásod boldog csirkéktől származik, keresd a Certified Humane (tanúsítottan kíméletes) címkét, vagy vásárolj tojást kis, helyi gazdaságokból.

4. A BARNA CSIRKÉK BARNA TOJÁSOKAT TOJNAK.

A tojás színe összefügg a csirke színével – csak a tollazatával nem. A barna tojások általában piros fülcimpájú (igen! Fülcimpa!) csirkéktől származnak. A fehér tojások általában fehér fülcimpájú csirkéktől származnak. Ha legközelebb meglát egy tyúkot, nézze meg, és próbálja megtippelni, milyen színű lesz a tojása (bár ez alól a szabály alól mindig vannak kivételek, ezért talán ne fogadjon rá).

5. A BARNA TOJÁSOK EGÉSZSÉGESEBBEK ÉS TERMÉSZETESEBBEK.

Megértjük, honnan jöhet ez – mondták már nekünk, hogy a barna kenyér egészségesebb, mint a fehér kenyér, és a barna rizs jobb, mint a fehér. Miért lenne más a tojás? Mert a rizzsel és a búzaliszttel ellentétben a fehér tojás természetesen fehér. Tápanyag-összetételük nem jobb vagy rosszabb, mint a barna tojásé.

6. MINDEN TOJÁS EGY BÉBI CSIRKE.

A tojás az tojás, akár megtermékenyítették, akár nem. Ez ugyanúgy igaz a csirkékre, mint az emberekre. A nőknek peteérése van, a tyúkok pedig tojást tojnak. A ma kapható tojások többsége megtermékenyítetlen, és akkor sem válhatna belőlük csirke, ha akarná.

7. A MEGTERMÉKENYÍTETT PETESEJTEK EXTRA FEHÉRJÉT TARTALMAZNAK.

Elborzaszt a gondolat, hogy megtermékenyített petesejtet egyél? Nyugodj meg! Valóban ritka, ritka az a tojás, ami valóban tartalmaz egy csirkemagzatot. A megtermékenyített tojások többsége olyan sejteket tartalmaz, amelyekből potenciálisan csirke fejlődhetne – ha nem hűtötték volna le, majd rántották volna össze az omlettedhez. Ezek a tojások nem jobbak az Ön számára, mint a meg nem termékenyített tojások, de nem is rosszabbak.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.