Ha önkéntes munkát, tanítást vagy külföldi tanulmányokat tervezel, vagy akár csak nemzetközi utazást, érdemes átgondolnod, hogy milyen típusú szállás felel meg leginkább az igényeidnek. Rengeteg szállástípus közül választhatsz, de az egyik népszerű lehetőség, hogy utazásod során hostelekben szállsz meg – különösen, ha csoporttal vagy szűkös költségvetéssel utazol.

De mi is az a hostel? És hogyan működnek a szállók? Nézzük meg, mire számíthatsz egy hostelben való tartózkodás során, és hogy ez a megfelelő megoldás-e számodra.

Mi az a hostel?

A hostel egyfajta alacsonyabb árú fogadó, amely egyszerű, közös használatú szállásokat kínál. A hostel jellemzően egy nagy szobával rendelkezik, különálló ágyakkal, közös fürdőszobával és közös konyhával. Néhány hostelben vannak privát szobák, de az olcsóbbak általában emeletes ágyakat kínálnak. A hostelek eredetileg Európából származnak, de egyre népszerűbbek, és a világ minden táján megtalálhatók.

Hogyan működnek a hostelek?

A hostelek nagyjából úgy működnek, mint a szállodák, de néhány különbséggel. Akárcsak egy szállodában, itt is érdemes előre foglalni, bár sok hostel minden éjjel tart nyitva néhány ágyat a betérők számára. A szállodákkal ellentétben sok hostelben kijárási tilalom van; ha a kijárási tilalom után érkezel, éjszakára kizárnak. Ezt a többi vendég és a személyzet iránti udvariasságból teszik. A hostelek úgy tartják alacsonyan az árakat, hogy egyéni, privát szobák helyett közös szobát használnak, és csak a legalapvetőbb kényelmi szolgáltatásokat biztosítják.

Mi a különbség a hostel és a hotel között?

Hostel vs. szálloda: A legnagyobb különbség a hostel és a szálloda között az, hogy egy szállodában garantáltan saját szobát és saját fürdőszobát kapsz. Ahogy fentebb említettük, egy hostel itt különbözik, mert a terek közösek. A közös fürdőszobában például zuhanyfülkék vannak, a konyhában pedig az utazók maguk főzhetnek (ahelyett, hogy lehetőségük lenne ételt rendelni, mint egy szállodában). A hostelek pedig természetüknél fogva szociálisabbak, míg a szállodák több magánéletet kínálnak.

Milyen előnyei vannak a hosteleknek?

A hostelek több okból is kiváló választásnak bizonyulnak. Tegyük fel, hogy egy nagy csoporttal önkénteskedsz külföldön, és együtt szeretnél lógni – rendkívül kedvező áron választhatsz egy nagy emeletes szobát. Vagy ha rengeteg új, csodálatos emberrel szeretnél találkozni, egy hostel csodálatos módja annak, hogy megismerkedj az útitársaiddal. Íme még néhány ok, amiért érdemes hostelben megszállni:

Ár

Attól függően, hogy hova mész, és milyen típusú szobát választasz, akár már 10 dollárért is foglalhatsz hostelt éjszakánként. Akár külföldön önkénteskedik, akár a költséghatékony utazásra törekszik, egy hostelben a szállodai ár töredékéért alhat. Egyébként, ha azért kutatsz hostelek után, mert megfizethető utazási módot keresel, nézd meg az olcsó önkéntes programokról szóló útikalauzunkat, ahol a tengerentúli önkéntes munkával akár napi 8 dollárért is juthatsz ételhez és szálláshoz.

Társas tevékenységek

Ha szeretsz új emberekkel találkozni, egy hostel pont neked való. A hostelek a társasági életükről híresek, mivel a közös szobák természetesen lebontják a korlátokat. Mindenféle érdekes emberrel találkozhatsz, a hátizsákos turistáktól a világutazókig. A hostelekben a legkülönbözőbb országokból érkező emberek laknak – kezdeményezz beszélgetést, és szerezz új barátokat!

Nagyszerű nagy csoportok számára
Nagy csoportoknak több szállodai szobát foglalni drága lehet – de egy nagy emeletes szoba bérlése egy hostelben sokkal kényelmesebb, megfizethetőbb és szórakoztatóbb lehet.

Helyszín

Néhány hostel a kitaposott ösvénytől távol, de mégis közel van a nagyobb városközpontokhoz. Mások még egzotikusabb helyeken találhatók. Az egyik panamai hostel például közvetlenül az óceán partján található, és még egy csúszdával is rendelkezik, amely egyenesen a vízbe köp!

Egyediség

Míg általában tudod, hogy mire számíthatsz az egyik szállodaláncból a másikba, addig minden hostel egyedi. Némelyiknek menő tetőteraszai vannak, mások egzotikus bároknak adnak otthont. Ha egy helyi, szórakoztató élményt keresel, ami eltér a szállodai élményektől, fontold meg, hogy egy hostelben szállsz meg.

Wifi

A legtöbb hostel ingyenes wifit biztosít, amikor bejelentkezel – ez azt jelenti, hogy a kapcsolat eléggé hiányos lehet, ha egy távoli területen vagy sok utazó egyszerre csatlakozik. Bár a közösségi oldalakat megnézheted, és böngészhetsz az interneten, a filmek és tévéműsorok streamelésével gondjaid lehetnek.

Reggeli

A legtöbb hostelben ingyenes reggelit szolgálnak fel, bár ez lehet, hogy a könnyebbik oldalon van. Ez kiváló bónusz, ha szűkös költségvetéssel utazik!

Mik a hostelek hátrányai?

Érthető módon, ha több más utazóval osztozol egy szobán, biztosan vannak hátrányai is. Íme néhány dolog, amit érdemes megfontolni, mielőtt beugranál:

Zaj

Ha egy horkolóval vagy alvásmániással közös hálószobába kerülsz, akkor nincs szerencséd. Mindenképpen vigyél magaddal füldugót arra az esetre, ha egy zajos szomszéddal osztoznál a szobán.

Szagok

Ha sok ember alszik egy szobában, az büdös lehet. És mivel a hostelek olcsóbbak és esetleg távolabbi területeken találhatók, az emberek nem feltétlenül tartják be az otthoni higiéniai rutint. Rengeteg hátizsákos utazó és hosszú távú utazó száll meg hostelekben, és izzadtság szagú, miután a természetben vagy az úton töltött időt zuhany nélkül töltötték!

A magánélet hiánya

Mivel várhatóan több különböző emberrel egy szobában fogsz aludni, nem élvezheted ugyanazt a magánéletet, mint egy szállodában.

Mi az a Hostel?

A személyes kényelmi szolgáltatások hiánya

A hostelek olcsóbbak, mint a szállodák, mert nem kiszolgálói üzemmódban működnek. Ez azt jelenti, hogy jellemzően kevesebb személyzetük van, és kevesebb kényelmi szolgáltatást kínálnak.

Kijárási tilalom

Sok hostelben a biztonság kedvéért és azért, hogy az utazók ne zavarják meg mások alvását azzal, hogy minden órában jönnek-mennek, kijárási tilalmat rendelnek el. Ha késő estig tervezed, hogy kint maradsz, és az éjszaka bármelyik órájában be akarsz jutni a szobádba, akkor valószínűleg nem neked való a hostel.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.