A CSUKLÁS MECHANIKÁJA

A rekeszizom, az a nagy izom, amely közvetlenül a tüdő alatt és a has felett helyezkedik el, segíti a légzést. Felfelé mozog, hogy kiszorítsa a levegőt a tüdőből, és lefelé, hogy beszívja a levegőt. Bár nem kell minden alkalommal gondolnunk rá – bár irányíthatjuk, ha akarjuk: belélegezzük, kilélegezzük -, az agyunk jelzi a rekeszizomnak, hogy végezze el ezeket a mozdulatokat.

Néha az agyunk jelzi a rekeszizomnak, hogy a normálisnál erőteljesebben mozogjon lefelé. Ez az éles, önkéntelen izomösszehúzódás azt okozza, hogy a levegő a torkunk hátsó részébe szívódik. A torok hangszálakhoz közeli része ekkor a nyomásváltozásnak köszönhetően becsukódik, és „hic” hangot ad ki.

MIÉRT CSUKLUNK?

Értjük a csuklás mechanizmusát – ez egy önkéntelen reflex. De miért küld az agyunk egyáltalán jelet, hogy létrehozza ezt a reflexet? A tudósok megpróbáltak egyértelmű okot találni, de egyelőre még mindig nem tudjuk.

Bár nem tudjuk pontosan, miért jelez az agyunk csuklásra, azt tudjuk, hogy sok minden kiváltja a reflexet. A kutatások szerint csuklást vált ki trauma (például fejsérülés), daganat vagy golyva, fertőzések (többek között agyhártyagyulladás és agyvelőgyulladás), hasi puffadás és a központi idegrendszerrel kapcsolatos problémák, például a szklerózis multiplex. Az olyan irritációkat, mint a gyomorégés, a fűszeres ételek, a gyomorhurut, a reflux és a fekélyek szintén összefüggésbe hozták a csuklással. Egy személy csuklását még az is okozta, hogy egy hajszál a dobhártyáját súrolta, azt a membránt, amely a hanghullámok hatására rezeg, és amely lehetővé teszi számunkra a hallást.

Miért csuklunk?

Ismerünk néhány olyan viselkedési formát is, amely csukláshoz vezethet: cigarettázás, hirtelen hőmérsékletváltozás, valamilyen felfokozott érzelem, például izgalom vagy stressz, vagy a gyomrunk túltöltése (étellel, alkohollal vagy akár levegővel).

A nonstop csuklás komoly kellemetlenséget okozhat, különösen, ha befolyásolja az evés, az alvás vagy a kommunikáció képességét. A tartós csuklás egészségügyi probléma jele is lehet, legyen az fülgyulladás, veseelégtelenség, gégegyulladás vagy sérv. Christopher Sands és a 10 millió csuklás esetében megállapították, hogy agydaganata volt, amely a frenikus ideget nyomta – ez az az ideg, amelynek feladata a csuklás reflex jelzése. Miután műtéttel eltávolították a daganatot, a csuklása megszűnt.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.