Nyilvánvalóan senki sem ajánlja senkinek, hogy az út szélén álló, sóval, trágyával és egyéb kellemetlenségekkel teli tál havat kanalazzon fel. De vajon a hó valóban biztonságosan fogyasztható?

Bár feltételezhetjük, hogy a frissen hullott és háborítatlan területen összegyűjtött hó – akár egy erre a célra kihelyezett csészében – mentes minden szennyeződéstől, ne legyünk ebben olyan biztosak. A Preventionnek nyilatkozó Mary Scarzello Fairbanks meteorológus szerint a hó nem is olyan érintetlen. Akkor keletkezik, amikor a vízcseppek megfagynak a levegőben lévő por vagy törmelék körül, és jégkristályt alkotnak, amely tovább gyűjti a vízgőzt, és hópelyhet formál. Amikor lehull, a levegőben lógó dolgokat is összegyűjti, a szennyeződésektől kezdve a baktériumrészecskéken át a koromig. A régiótól függően a hó szulfátokat, nitrátokat, formaldehidet, higanyt vagy peszticideket is tartalmazhat. Ha szeles az idő, a hó még a talajból felvert szennyeződéssel is keveredhet, mielőtt leülepedne. Az Environmental Science című folyóiratban 2015-ben megjelent tanulmány: Processes & Impacts című folyóiratban megjelent tanulmányban még azt is bemutatták, hogy a hó hogyan keveredhet a benzin kipufogógázával.

Biztonságos havat enni?

Elméletileg a hófagylaltod „feltétként” tartalmazhat valamilyen undorító anyagot.

Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a hófagylalt elrágcsálásával kapcsolatos megbetegedésekről nem érkezett túl sok jelentés, és a levegőben esetlegesen megtapadó szennyeződések is jelen vannak, ahogy belélegzünk. Feltételezve, hogy nem fogyasztunk belőle nagy mennyiséget, nem valószínű, hogy bármilyen szennyezőanyag is van a hóban, elég nagy mennyiségben lenne jelen ahhoz, hogy problémát okozzon.

Ne feledje, hogy senki sem támogatja a hó lenyelését, csak azt, hogy egy kis harapás valószínűleg nem lesz gond.

A hóevés vészhelyzetben más kérdés. A Centers for Disease Control (CDC) óva int a hófogyasztástól, ha valaki, például túrázó, hóban rekedt, mert ez csökkentheti a testhőmérsékletet. Vízellátási problémák esetén a CDC szerint biztonságos az összegyűjtött havat felforralni, hogy elpusztuljanak a baktériumok.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.