Tényleg megőrjíti az embereket a telihold?

A Merkúr retrográd mozgásával együtt a telihold elég népszerű bűnbak a balszerencséért és a bizarr viselkedésért. Találkozik valakivel, aki furcsán viselkedik? Fogja a holdfázisokra! Azt mondják, hogy teliholdkor megnő a bűnözési ráta, és a sürgősségi osztályok sokkal zsúfoltabbak (bár egy 2004-es tanulmány megcáfolta ezt az állítást). Ráadásul ott van ez az egész vérfarkas dolog. Miért lenne ez? Az érvelés szerint a Hold, amely befolyásolja az óceánok árapályát, valószínűleg ránk is hasonló hatást gyakorol, hiszen az emberi test nagyrészt vízből áll.

Ez a hiedelem, hogy a Hold befolyásolja a viselkedést, olyannyira elterjedt – állítólag még az ápolók 80 százaléka és az orvosok 64 százaléka is igaznak tartja a Journal of Emergency Medicine című folyóiratban 1987-ben megjelent tanulmány szerint -, hogy 2012-ben a kanadai Université Laval pszichológiai karának kutatócsoportja úgy döntött, kideríti, hogy a mentális betegségek és a holdfázisok kapcsolatban állnak-e egymással.

Az elmélet teszteléséhez a kutatók 771 olyan beteget vizsgáltak, akik 2005 márciusa és 2008 áprilisa között két montreali kórház sürgősségi osztályát keresték fel. A kiválasztott betegek mellkasi fájdalmakra panaszkodtak, amelyek orvosi okát az orvosok nem tudták megállapítani. A betegek közül sokan pánikrohamokban, szorongásos és hangulati zavarokban vagy öngyilkossági gondolatokban szenvedtek.

Tényleg megőrjíti az embereket a telihold?

Amikor a kutatók összehasonlították a látogatások időpontját a holdfázisokkal, azt találták, hogy nem volt összefüggés a pszichológiai problémák előfordulása és a négy holdfázis között, egy kivétellel: az utolsó holdnegyedben 32 százalékkal ritkábban fordultak elő szorongásos zavarok. „Ez lehet véletlen, vagy olyan tényezőknek köszönhető, amelyeket nem vettünk figyelembe” – mondta Dr. Geneviève Belleville, a kutatócsoport vezetője. „Egy dolog azonban biztos: nem figyeltünk meg telihold vagy újhold hatását a pszichológiai problémákra”.

Szóval nyugodt lehet (vagy talán mégsem): Ha az emberek teliholdkor őrülten viselkednek, akkor valószínűleg a holdciklus többi részében is elég hasonlóan viselkednek.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.