Milyen gyakran kell kakilni?

A 2. számú kérdésben sokan nem igazán tudják, mi a normális. Minden nap kell kakilni? Mi van, ha naponta tízszer? Ez annak a jele, hogy haldokolsz? És mi a helyzet háromnaponta egyszer? Hacsak nem kérdezel meg minden ismerősödet a személyes kakastatisztikájukról, honnan tudod, hogy milyen gyakran kellene fejbe vágnod magad?

Mindenkinek kicsit más a rendszere, és a szakértők szerint a rendszeresség fontosabb, mint az, hogy milyen gyakran végzed el a dolgot. Bár néhány szerencsés ember a reggeli rutin szerves részeként gondolhat a székletürítésre, a legtöbb ember nem kakil minden nap – tájékoztat a Lifehacker. Valójában, ha naponta háromszor és hetente háromszor között van, akkor a normális tartományban vagy.

Akkor kell odafigyelned, amikor a dolgok megváltoznak. Ha jellemzően naponta kétszer jársz, és hirtelen azon kapod magad, hogy egyszer-háromszor-háromnaponta egyszeri emberré válsz, akkor valami nincs rendben. Ugyanez a helyzet, ha általában néhány naponta egyszer jársz, de hirtelen minden nap elkezdesz szaladni a vécére.

Számos tényező befolyásolhatja, hogy milyen gyakran jársz, például az utazási időbeosztásod, a gyógyszereid, a testedzési rutinod, a kávézási szokásaid, a stressz-szinted, a másnaposságod és természetesen az étrended. (Naponta legalább 25-30 gramm rostot kellene fogyasztanod)

Milyen gyakran kell kakilni?

Ha hirtelen változást tapasztalsz abban, hogy milyen gyakran foglalsz helyet a porcelán trónon, akkor valószínűleg orvoshoz kellene fordulnod. Lehet, hogy valami komoly dologról van szó, például cöliákiáról, rákról vagy gyulladásos bélbetegségről. Vagy talán csak sokkal több kelkáposztát kellene ennie. Ezt csak egy orvos tudja megmondani.

Ha azonban mégis gondot okoz a székletürítés, kérem, ne töltse az egész napját a vécén ülve. Ez szörnyű a fenekednek. Nem szabad 10-15 percnél többet a vécén töltened, ahogy egy szakértő a Men’s Healthnek elmondta, különben valószínűleg aranyeret kapsz.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.