Hogyan lehet megmondani, hogy egy zafír valódi-e?

Mint fentebb említettük, a zafír eredetiségét legkönnyebben úgy tudhatjuk meg, ha beszélünk egy megbízható ékszerésszel. Megbízhatónak tudhatja őket, ha megnézi az online értékeléseket vagy ellenőrzi a megbízólevelüket. Egyes országokban vannak ékszerész szövetségek, például az Egyesült Államokban a Jewellers of America, amelyek akkreditált tanúsítványokkal rendelkeznek. Ne menjen zálogházba vagy készpénzváltóhoz, hogy felmérje a kő árát.

Íme néhány módszer, amelyet az ékszerészek alkalmaznak annak megállapítására, hogy egy zafír valódi vagy hamisítvány-e:

Nézze meg a szennyeződéseket

A zafír eredetiségének megítéléséhez az első ellenőrzés a hiányosságok, hibák vagy szennyeződések keresése. Ezt egy nagyító segítségével végzik, hogy jobban megvizsgálják a követ. Ha természetes zafírról van szó, akkor apró foltokat és tökéletlenségeket fog látni a felületén, amelyek a természet fejlődésének természetes hatásai. Míg egyesek nagyon tiszták és hibátlanok, még ha valódiak is, ezeknek az apró szennyeződéseknek a megléte gyakran bizonyíték arra, hogy valódi zafírról van szó.

Leheletpróba

Egy másik teszt, amely segíthet ellenőrizni, hogy egy zafír valódi-e, a leheletpróba. Ez nagyon egyszerű. Csak meg kell fogni a követ, és rá kell lélegezni, hogy bepárásodjon. Amint páralecsapódás keletkezik, számolja meg, mennyi időbe telik, amíg a köd teljesen eltűnik. Ha természetes kőről van szó, akkor látni fogja, hogy néhány másodperc alatt eltűnik. Ha viszont kezelt vagy mesterséges kőről van szó, akkor néhány másodperccel több időbe telik, amíg eltűnik.

Hogyan lehet megmondani, hogy egy zafír valódi-e?

Légbuborékok

Ez a teszt nagyon egyszerű. Ha légbuborékokat lát a kőben, akkor a zafír nem hiteles. Ezek a buborékok a szintetikus zafírok laboratóriumokban, üveg felhasználásával történő előállításának következményei. Vizsgálja meg a követ minden szögből, hogy meggyőződjön arról, hogy nincsenek-e rajta semmiféle buborékok, hogy ellenőrizze a kő eredetiségét.

A karcolásvizsgálat

Mint már említettük, a zafír a második legkeményebb drágakő a gyémánt után. így a karcolásos teszt segítségével ellenőrizheti a hitelességét. Ha van két zafírja, és tudja, hogy az egyik valódi, akkor azzal megkarcolhatja a másodikat. Ha az a kő, amelyet megkarcolsz, valódi, látni fogod, hogy nem történik semmi. Ez azért van, mert az azonos keménységű kövek nem karcolják egymást.

Ha azt veszi észre, hogy karcolás keletkezik, akkor láthatja, hogy nem valódi zafírról van szó. Szintetikus zafír esetében óvatosnak kell lennie az ellenőrzéskor, mert megsérülhet. Bár nem valódi zafírok, mégis értékesek lehetnek.

Visszaverődik-e a fény a zafírról?

Egy másik módszer, amellyel megállapíthatja, hogy egy zafír valódi vagy hamisítvány-e, ha megvizsgálja, hogyan verődik vissza a fény a felületéről. E teszt elvégzéséhez azt javasoljuk, hogy maradjon teljesen sötétben, és egyszerűen fókuszáljon a zafírra egy zseblámpával. Ha a kő valódi, a zafírral azonos színű fény fog visszaverődni. Ha hamis zafírról van szó (általában üvegből készült), akkor azt fogja látni, hogy sok más szín tükröződik vissza. Ez a trükk nem szokott kudarcot vallani.

 

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.