Mi okozza az leander levelek sárgulását

Mitől sárgulnak meg az leander levelei?

Az leander sárguló leveleinek leggyakoribb oka a túlöntözés, a legrosszabb esetben pedig az leander-perzselés. Nem szabad túlöntöznie vagy aláöntöznie az leander növényt. A sárga levelek ezeken a növényeken könnyen megelőzhetők a megfelelő talajkeverékkel, öntözési ütemezéssel, trágyázással és növényhigiéniával. Ha azonban a sárga leveleket levélperzselés okozza, az egyetlen megoldás a növénytől való megszabadulás.

Mi okozza az leander levelek sárgulását

Az leander növények sárga leveleinek okai

Az leander növények leveleinek sárgulása számos olyan problémát jelez, amelyek azonnali figyelmet igényelnek.

A növény igényeinek ismerete és megértése fontos ahhoz, hogy megvédjük a sárgulás ellen. Az alábbiakban az leander növények sárga leveleinek leggyakoribb okait ismertetjük.

Helytelen öntözés

Az öntözés fontos szerepet játszik a növények jólétében. Minden növénynek saját öntözési igénye van a talajtól, a fénytől, a hőmérséklettől és a páratartalomtól függően. A nem megfelelő öntözés a levelek sárgulásának leggyakoribb oka.

  • Az leander növényt szívósnak és szárazságtűrőnek tartják, de száraz időszakokban bőséges öntözést élvez. A legtöbb kertész végül túlöntözi ezt a növényt, miután a talaj kiszáradt.
  • Az leander növény nem bírja a túlöntözést. Ezért soha ne ültessük olyan talajba, amely nem víztelenít.
  • Az leander növény túlöntözése által okozott sárga levelek könnyen orvosolhatók az öntözési ütemezés megváltoztatásával.
  • Az alulvizezést is kerülni kell. Ellenkező esetben a száraz talajban a gyökércsúcsok elhalnak, a tápanyagszint pedig lecsökken, ami sárga leveleket okoz. Ezek a gyökércsúcsok újraélednek, amint javítja a vízbevitelt.

Rossz vízelvezetés

Előfordul, hogy jól öntözi a növényt, de nem megfelelő a vízelvezetése. Vagy a cserépben nincsenek megfelelő vízelvezető lyukak, vagy a talajkeverék nem megfelelő.

Kiegyensúlyozott talajkeveréket kell használnia az leander növényekhez; ennek meg kell tartania a szükséges nedvességet, és el kell vezetnie a felesleges vizet. Az leandernövények többféle talajhoz is alkalmazkodnak, de

  • Ne használjon nagyon porózus talajkeveréket, mert az nem tudja megtartani a megfelelő nedvességet a gyökerek számára.
  • Ne használjon tömörített talajkeveréket, mert az több vizet tart meg, mint amennyire a növénynek szüksége van.
  • Kültéri kertekben, ha az esővíz a talajban állva marad, megszünteti a gyökerek oxigénellátását. Ez megterheli a növényt, és hamarosan sárga levelek fejlődnek rajta.

A műtrágya hiánya

Ha az új levelek még zöldek, de a régiek már sárgulnak, nitrogénhiányról van szó. Kiegyensúlyozott műtrágyával kell táplálnia a növényt. Ezek a sárga levelek 3-4 napon belül elkezdenek kizöldülni.

A leander növényeket általában évente kétszer (tavasszal és ősszel) kell trágyázni. Nem igényelnek erős tápoldatozást; elegendő egy lassan oldódó 10-10-10-es műtrágya.

Levélperzselés

Az leander leveleinek sárgulásának másik fő oka a levélperzselés. Ha megfelelő öntözési ütemtervet tart, ellenőrizze leander növényét a levélperzselés szempontjából. Minden leander növényfajta fogékony erre a betegségre.

A levélperzselődést először akkor figyelték meg, amikor Dél-Kaliforniában (1990-ben) nagyszámú leander bokor kezdett sárgulni.

Az leander levélperzselés egy halálos kimenetelű bakteriális betegség, amelyet éleslábúak, szúnyogok vagy levéltetvek terjesztenek. Ezek a kártevők a növényen táplálkoznak, és a baktériumot (Xylella fastidiosa) a növény szárába juttatják.

  • A baktérium a xilémaedényekben él, ahol elszaporodik és elzárja a vízvezető csatornákat.
  • A levélperzselés bármelyik évszakban előfordulhat, de a legtöbb termesztő késő tavasszal és nyáron tapasztalta az leandernövényeken.
  • A leander levélperzselés kezdeti tünete a sárga és lógó levelek. Ahogy a baktérium tovább növekszik, a leander növény barna és megperzselt lesz.
  • A leander növényeket nem lehet meggyógyítani ebből a halálos betegségből, még a legtöbb rovarölő szer sem hatásos a levélperzselés ellen.

Az egyetlen megoldás erre a betegségre a fertőzött növény eltávolítása. Egyes szakértők a beteg részek metszését javasolják, de ez csak lassítja a betegség terjedését. A leander növény 3-5 éven belül végül elpusztul.

Egyéb növények

Ha zsúfolt területre ülteted, ennek a mérgező szépségnek a zöld levelei beteges, sárga színűek lesznek. Ez akkor fordul elő, ha nagyon közel ültetik más növényekhez a kültéri kertben.

Ennek a növénynek kiterjedt gyökérzete van, amely sok helyet igényel a növekedéshez. A növények közötti nem megfelelő távolságok hatással lehetnek a gyökerekre. Ennek eredményeképpen az leander levelei sárgává válnak.

Kártevők

Az leander növényeknek kártevőfertőzés miatt is sárgulhatnak a levelei. Ezek a növények érzékenyek az olyan nedvszívó kártevőkre, mint a pikkelyes rovarok és a levéltetvek.

Keresse a leander levéltetveket a növény leveleinek alján. Az leander pikkelyesek nedvszívó rovarok, amelyeknek fehéresbarna, lapos, ovális testük van.

Ezek a szívó rovarok a növényi tápanyagokkal táplálkoznak, ami sárga levelekhez vezet. Kezelje a kártevőket neemolajjal vagy izopropil-alkohollal.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.