Miért sárgulnak a muskátli levelei

Ahhoz, hogy megállapítsuk, mi bántja a muskátli leveleit, először is nézzük meg alaposan a virágokat. Amit általában muskátlinak neveznek, az nem biztos, hogy kemény vagy valódi muskátli, hanem zonális muskátli vagy királyi muskátli, a Pelargonium nemzetség egynyári növényei. A muskátli virágainak öt szirma hasonló, míg a pelargóniák két felső szirma különbözik a három alsó sziromtól. Fontos tudni, hogy melyik növényfajtával van dolgunk, mert a pelargóniák leveleinek sárgulása és elhalása a természetes öregedési folyamat része. A növény alján lévő sárga, idősebb levelek, amelyeket gyakran elrejtenek a bőséges fiatalabb levelek, nem okoznak aggodalmat.

Miért sárgulnak a muskátli levelei

Túlöntözés

A szívós muskátlik sárguló levelei a túl sok víz jelei. Jól alkalmazkodtak a száraz körülményekhez, és csak akkor van szükségük öntözésre, ha a talaj felső 1 hüvelyknyi rétege száraz tapintású. A túlöntözés elkerülése érdekében ügyeljen arra, hogy jól vízelvezető kerti talajba vagy nagy vízelvezető lyukakkal ellátott edénybe ültesse.

Víz alá helyezés

Mivel a muskátlik szárazságtűrőek, a víz alá kerülésből eredő sárga levelek kevésbé valószínűek. Ez általában csak hosszabb száraz időszakokban fordul elő. Az alulvizezett növényeknél a levélszélek és a levélvégek sárgulnak meg először. Ahelyett, hogy megvárná ezt, inkább öntözze meg, amikor a talaj felső 1 ujjnyi rétege száraznak tűnik. Lassan és mélyen öntözze a növényt, hogy a víz a teljes gyökérlabdát elérje.

Napfényhiány

A legtöbb muskátlifajtának teljes napfényre vagy részleges árnyékra van szüksége. Meleg éghajlaton a reggeli teljes napsütés és a délutáni részleges árnyék biztosítja a legjobb fényviszonyokat. Túlságosan árnyékos helyen a levelek megsárgulnak. Ha nem tudja a növényt naposabb helyre költöztetni, metszse meg a környező növényeket, hogy a muskátli több fényt kapjon.

Hideg időjárás

A kemény muskátlik évelő növények, és ahogy ősszel közelednek a nyugalmi állapothoz, leveleik megsárgulnak, ami természetes életciklusuk része. Tavasszal, miután új hajtásokat hoznak, a késői hidegbetörések is okozhatnak elszíneződött leveleket, különösen tartósan hűvös és nedves időjárás esetén. Ahogy melegszik, a sárga leveleket hamarosan új, egészséges lombozat váltja fel.

Tápanyagok hiánya

A muskátlik nem nagy tápanyagigényűek, kivéve, ha rossz talajba ültetik őket. Évente egyszer, a vegetációs időszak elején, tavasszal, kiegyensúlyozott, lassan oldódó műtrágyát alkalmazzon. A sárguló levelek a mikrotápanyagok hiányára utalhatnak, mindenekelőtt a magnéziumra, amely döntő szerepet játszik a fotoszintézisben, és felelős a levelek zöld színéért. További mikrotápanyagok, amelyek sárguló leveleket okozhatnak, a kén, a cink és a vas hiánya. Alkalmazzon kiegyensúlyozott műtrágyát, amely magnéziumot is tartalmaz. Ha a lombozat továbbra is elszíneződik, végezzen részletes talajvizsgálatot (a helyi tanácsadási irodában kapható), mielőtt a magnézium koncentráltabb formáját adná hozzá.

Betegségek

A sárga levelek a bakteriális foltosság jelei lehetnek. A leveleken 1/8-1/4 hüvelyk átmérőjű, vízzel átitatott, beázott foltokat keressen, amelyek aztán V alakú sárga területekké alakulnak. A betegség előrehaladtával az ág összes levele elhervad, megsárgul és elhal. Előrehaladott stádiumban a szárak barnává vagy feketévé válnak. A betegség gyakran meleg, nedves időjárás esetén jelentkezik, vagy ha a lombozat hosszú ideig nedves marad a nem megfelelő légmozgás miatt. A baktériumos foltosság rendkívül fertőző, és a talajban lévő növényi törmelékben akár egy évig is megmarad. Távolítsa el az egész fertőzött növényt, és dobja ki a szemétbe.

A déli baktériumos hervadás egy másik súlyos probléma, amely a levelek fonnyadását és sárgulását okozza. A bakteriális fakulással ellentétben a levelek nem mutatnak foltokat. A fonnyadó és sárguló levelek melegebb időben jobban látszanak. Fontos, hogy a fertőzött növényektől azonnal megszabaduljunk, mivel a déli baktériumos hervadás nemcsak a muskátlikat, hanem a dísznövényeket és a nadragulyásfélék családjába tartozó zöldségeket is érinti.

Gyomirtó szerek okozta sérülés

A sárga levelek a gyomirtó szerek okozta károsodás jelei is lehetnek. Ez történhet véletlen túlpermetezés vagy a szomszédos ingatlanokról történő elsodródás miatt. Ha a sárguló levelek okaként permetezést gyanít, alaposan öntözze be a talajt, hogy kimossa a felesleget. Ez segíthet megelőzni, hogy a gyökerek olyan mennyiséget szívjanak fel, amely a növény pusztulását okozhatja.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.